Samenwonen in Amsterdam: wat moet je regelen

Eindelijk is het dan zover. Je gaat samenwonen met je partner. Jullie hebben een woonplek gevonden en het verdelen van je tijd over twee verschillende kamers gaat stoppen. Maar voordat je een verhuisbedrijf inschakelt om je spullen te verhuizen naar jullie gezamenlijke woning, zijn er verschillende punten die je samen moet regelen. 

Maak een duidelijk overzicht van jullie geldzaken

Voordat je gaat samenwonen is het fijn als je een overzicht hebt van je inkomsten en bezittingen. Je bent dadelijk samen verantwoordelijk voor jullie huishoudboekje en dat vraagt inzicht in je geldzaken. De vaste lasten moeten betaald worden en hoe, dat bepalen jullie samen. Maar ook allerlei andere uitgaven moeten verdeeld worden. Tevens kan je aangeven waar je zelf persoonlijk voor gaat zorgen. Zoals bijvoorbeeld jouw stapavond met vriendinnen. Denk bij het overzicht ook aan schulden die bestaan zoals misschien je studieschuld. Het is goed om hier naar elkaar eerlijk over te zijn. 

Zorg voor een samenlevingsovereenkomst

Ondanks het feit dat je veel van elkaar houdt is het goed om in een samenlevingscontract een aantal zaken vast te leggen. Mocht er dan ooit wat mis gaan, dan heb je in ieder geval een basis waaruit je kan vertrekken. Maar het kan ook belangrijk zijn als er iets gebeurt met een van jullie tweeën. Denk dan aan het verblijvingsbeding. Dit legt vast dat als één van jullie overlijdt, de bezittingen naar de langstlevende partner gaat. Wel zo duidelijk voor de familie. Ook voor je pensioen is het fijn om te weten wat er nodig is om je partner mee te laten tellen voor het nabestaandenpensioen. Vraag dit na als je al werk hebt.  

Gebruik hulp bij het verhuizen

Verhuizen in Amsterdam met wat grote spullen is een verhaal apart. Vaak heb je te maken met steile trappen die de zaak bemoeilijken. Een verhuisbedrijf Amsterdam weet hoe het dit aan moet pakken. Zij kunnen met professioneel materiaal de meubels, je bed, je wasmachine en andere grote stukken verhuizen. Vaak gaat het met een traplift door het raam. Wel zo handig om alles onbeschadigd over te krijgen. Je kunt altijd afspreken dat jij met vrienden alle andere zaken zelf in verhuisdozen gaat inpakken en vervoeren. Dit om zo de kosten flink te drukken bij het verhuizen.

Regel samen de officiële zaken

Als jullie gaan samenwonen moet je dit in Amsterdam online doorgeven aan de gemeente. Ook de Belastingdienst moet op de hoogte worden gesteld als je van hen bijvoorbeeld toeslagen ontvangt. Denk ook aan de post van je oude adres, deze moet nog doorgestuurd worden. Het gas, water en licht blijven doorlopen maar het voorschotbedrag zal wel omhoog moeten om straks geen hoge bedrag bij te moeten betalen. Kijk ook samen naar je verzekeringen en abonnementen. Voeg ze samen als dat kan en haal de dubbelen eruit. 

Plan een welkomstfeestje

Als je helemaal ingehuisd bent is het leuk om een welkomstfeestje te organiseren voor jullie familie en vrienden. Dat is een mooi moment om samen deze nieuwe start te vieren. Heb je niet veel ruimte, spreidt het dan uit over verschillende momenten. Dat is voor jullie wel net zo prettig. Veel plezier in je nieuwe woning! 

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *