UX-design (User Experience Design) is een vakgebied dat net zo snel ontwikkelt als de (digitale) wereld zelf. Dit vakgebied wordt steeds populairder, en in Amsterdam verdienen UX designers wel meer dan 4000 euro per maand. Hoewel het belangrijk is dat een solide theoretische basis essentieel is om een UX design professional te worden, is het ook van belang dat praktijkervaring wordt opgedaan. Zo worden lerende UX designers in Amsterdam ook echt goed voorbereid op de realiteit van het vak. Ervaring in de praktijk biedt daarnaast een waardevolle aanvulling op de theoretische kennis die vergaard wordt bij een opleiding. Van de versterking van samenwerkingsvaardigheden tot aan het doorgroeien als professional, er zijn verschillende redenen waarom praktijkervaring cruciaal is in een UX design opleiding. Lees snel verder om erachter te komen wat de waarde van praktijkervaring is in het UX design vak.
De toepassing van theorie in praktijk
Wil je een UX designer opleiding volgen in Amsterdam? Dan is het van belang dat je een studie kiest die praktijkervaring combineert met de toepassing van theorie. Gebruikers psychologie, interactieontwerp en usability zijn een van de vele principes die de basis vormen. Echter, het begrijpen van deze theorieën komt pas naar voren wanneer je ze toepast in praktische situaties. Het toepassen van de kennis die je leert tijdens een UX design opleiding geeft studenten de kans om in te zien hoe deze theorieën daadwerkelijk werken in de ‘echte’ wereld. Bovendien leer je als student dan ook veel sneller en makkelijker hoe zulke principes moeten worden aangepast aan verschillende contexten en gebruikersgroepen.
Het opbouwen van een portfolio als professionele ontwikkeling
Wanneer je UX design kennis leert in de praktijk, krijg je vaak te maken met verschillende soorten cases die verschillende eisen hebben. Hierdoor bouw je als het ware een portfolio op, een tastbaar voordeel van praktijkervaring. Zodra je je opleiding hebt afgerond, is de kans groot dat je gaat zoeken naar een bedrijf in Amsterdam dat je wilt aannemen. In het algemeen zoeken werkgevers in de UX-industrie naar kandidaten die hun vaardigheden kunnen aantonen door middel van concrete voorbeelden. Wanneer je dus de kans krijgt om zelf aan de slag te gaan met echte projecten, dan kun je deze ook aantonen tijdens sollicitaties. Bovendien geven praktijkprojecten je ook de kans om te netwerken met professionals, wat handig kan zijn wanneer je later op zoek gaat naar een stage of een baan.
Het verbeteren van probleemoplossende vaardigheden
UX-designers worden constant geconfronteerd met nieuwe problemen die creatieve en effectieve oplossingen vragen. Veel studio’s en scholen in Amsterdam zoals Art and the City bieden daarom ook praktijkgerichte projecten aan om je bloot te stellen aan verschillende soorten cases: van technische beperkingen tot aan veranderde gebruikersgedrag. Dit leidt ertoe dat je als UX design student je probleemoplossende vaardigheden verder ontwikkelt en zelfs aanscherpt. Je gaat namelijk veel innovatiever denken wanneer je theoretische kennis toepast in de werkelijkheid. Werken in de echte wereld is dus cruciaal voor het ontwikkelen van een flexibel, innovatief vermogen en het zal je kansen op de arbeidsmarkt ook veel groter maken.
Het leren van werken in teams
UX design lijkt misschien een vakgebied waar je vaak alleen bezig bent met projecten, maar dat is niet het geval. Bij UX design moet je zelfs samenwerken met andere disciplines binnen een organisatie, zoals grafisch ontwerp en productmanagement. Het leren van werken en communiceren binnen interdisciplinaire teams kun je alleen doen door ervaring op te doen in de praktijk. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om te leren hoe je dit het beste en effectiefst kunt doen. Bovendien leer je ook verschillende soft skills erdoor: hoe geef en ontvang je het beste feedback, hoe werk je constructief samen met anderen en hoe zorg je ervoor dat gemeenschappelijke doelen ook bereikt worden? Dit is een belangrijke eigenschap waar elke werkgever naar op zoek is.
Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd 🙂