Anne Frank Huis: terug in de geschiedenis

De Tweede Wereldoorlog heeft aardig wat sporen achtergelaten. Families kunnen de verhalen uit die tijd navertellen en helaas zitten er schrijnende gevallen bij die de verhalen vertellen van toen en het verlies dat zij toen hebben geleden. Een van de meest bijzondere verhalen van Nederland in de geschiedenis aangaande de Tweede Wereldoorlog is dat van Anne Frank. Het Joodse meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie zat ondergedoken in het Achterhuis te Amsterdam. Het trieste verhaal wordt verteld in het oorspronkelijke huis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam.

Het Achterhuis

Aan Prinsengracht 263 in Amsterdam staat een rij gebouwen. Een van deze gebouwen is het huis waarin Anne Frank heeft gewoond met haar familie. In het jaar 1933 vluchtte ze met haar familie vanuit nazi-Duitsland naar Amsterdam om aan het antisemitisme te ontkomen. In het centrum van Amsterdam, zette haar vader een eigen bedrijf op. Op 1 december 1940 verhuisde Otto Frank, Anne Frank’s vader, met zijn gezin naar Prinsengracht 263. Met een aantal personeelsleden maakten zij een schuilplaats in de woning, gelegen achter de boekenkast in het achterhuis. Op 6 juli 1942 dook het gezin er onder. Helaas werd het gezin (en de andere onderduikers op het adres) verraden, en vielen de Duitsers het pand binnen op 4 augustus 1944.

Het museum Anne Frank huis

Het verhaal van de familie mocht niet vergeten worden, en dus heeft de gemeenste Amsterdam besloten om het huis open te stellen voor bezoekers. Het werd een museum waarin alle spullen van toen erin bewaard zijn gebleven. Natuurlijk zijn er wel voorzieningen getroffen om de enorme bezoekersaantallen aan te kunnen. Zo waren de gangen in het huis veel te smal voor het grote aantal bezoekers en moesten er glazen platen of plexiglas wanden worden aangebracht om de spullen en de muren goed te beschermen tegen beschadigingen. In het jaar 2020 bestond het Anne Frank huis 60 jaar. Het kon alleen niet gevierd worden en het museum was ook niet open vanwege Corona. Doordat dit niet mogelijk was, had de Stichting van het Anne Frank huis het publiek verzocht om extra te doneren.

Reconstructie huis familie Frank

Een groot deel van het huis heeft een reconstructie ondergaan, waardoor er zelfs het bedrijf van Otto Frank in het voorhuis in oorspronkelijke staat is teruggebracht. Daarnaast zijn alle voorzieningen hersteld om het een echt museum te maken. Zo zijn er de toiletten, de informatiebalie, de educatieve ruimtes, de boekhandel en de mediatheek die een enorme verbetering hebben ondergaan om het er zo aangenaam mogelijk te maken voor het publiek.

Het verhaal van Anne Frank mag zeker niet vergeten worden. Ze heeft het bekende dagboek geschreven waarin ze haar visie op de Tweede Wereldoorlog op papier heeft gezet. Haar verhaal is dat van velen in die tijd, maar toch uniek. Door het in stand houden van het Anne Frank huis in Amsterdam, zal de verschrikkelijke tijd van de Tweede Wereldoorlog niet vergeten worden en zullen de verhalen van die tijd altijd verteld kunnen worden.

Sta je weer buiten dan ben je vlak in de buurt van twee prachtige hofjes in Amsterdam. Deze bevinden zich op de Prinsengracht 89-133 en 159-171. Een mooie plek om even bij te komen van alle indrukken.

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *