De leukste hofjes in Amsterdam

Amsterdam is een prachtige historische stad waarin het heerlijk is om eens lekker te gaan wandelen. Waar veel mensen erg dol op zijn in Amsterdam is de architectuur. Amsterdam is een vrij oude stad. Deze oudheid is goed te zien in de manier waarop de gebouwen zijn gebouwd zoals bijvoorbeeld de oudste kerken in Amsterdam. Iets wat je nog steeds van kan genieten. Een van de mooiste stukjes die je in de stad kan vinden, zijn de hofjes. Vele wandelaars aanschouwen graag de schoonheid van deze hofjes tijdens een van hun wandelingen. Maar wat zijn hofjes en waar kun je de leukste hofjes vinden in Amsterdam?

Wat is een hofje?

Een hofje is een kleine binnenplaats of een binnentuin waar meestal kleine woningen omheen zijn gebouwd. Vroeger werden deze hofjes vaak gebruikt voor semi-religieuze levenswijzen. In Nederland is de term wat breder. Er is een onderscheid te maken tussen liefdadigheidshofjes, exploitatiehofjes en sociale woonhofjes.

In de 13e tot en met de 19e eeuw werden er vooral liefdadigheidshofjes gebrouwd. De exploitatiehofjes en sociale woningbouwhofjes komen vooral uit de tweede helft van de 19e eeuw. Deze laatste hofjes waren vooral bedoeld voor huisvesting van arbeiders die naar de stad waren getrokken om er te werken. Heel veel van deze hofjes zijn nu nog behouden en te bekijken.

Hofjes in de binnenstad van Amsterdam

De leukste hofjes Amsterdam vind je dan ook vaak gewoon in de binnenstad. Trek er lekker op uit voor een hofjeswandeling in Amsterdam.

  • Op de Prinsengracht 89-133 vind je het eerste hofje. Het is er zo stil dat je er enkel de geluiden van de natuur kunt horen. Dit hofje heet het Hofje van Brienen. Deze naam heeft het gekregen naar de oprichter Jan van Brienen. Het hofje stichtte hij in het jaar 1804 met zijn vrouw. Hij hoopte ermee een plekje in de hemel te veroveren. Het is een van de mooiste en de deftigste hofjes die je in de stad kunt vinden. Tot het jaar 1995 woonden hier Katholieke ouderen. Nu wonen er mensen van 45 jaar en ouder. Wonen in een hofje in Amsterdam is dan ook wel heel erg rustig.
  • Iets verderop bij Prinsengracht nummer 159-171 kom je uit bij Zon’s Hofje. Dit was ooit de plek waar een Doopsgezinde Schuilkerk stond. Het was voor Doopsgezinden niet toegestaan op in het openbaar samen te komen. Dit is de reden dat de kerk zo ver van de openbare weg stond. Nu wonen er vooral jongeren.

Afgelegen hofjes voor maagden en oude vrouwen

  • Als je naar de Tuinstraat 199 gaat, kom je uit bij een ander heerlijk hofje. In het jaar 1645 is hier een hofje gesticht door Pronck. Dit hofje was speciaal bestemd voor maagden en oude vrouwen. Voorheen heette het hofje Pronck-hofje, maar dat vonden de Amsterdammers geen goede naam. Ze hernoemden het tot ‘De Zeven Keurvorsten’.
  • Een ander Amsterdam hofje is het authentieke Raepenhofje. Dit is een hofje dat wel noemenswaardig is, omdat het zo oud is en er echt authentiek uitziet. Het hofje is gesticht in het jaar 1648 door Pieter Adriaenszoon Raep.

Het is echt de moeite waard om eens te gaan wandelen in Amsterdam.  Maak het nog leuker door een verborgen hofje in Amsterdam te ontdekken. Soms geloof je je eigen ogen niet, zo’n kalmte in het drukke Amsterdam.

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *