Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Deze grote stad ligt in Noord-Holland en is misschien wel één van de belangrijkste steden van het land. Er zijn maar weinig mensen die de geschiedenis van Amsterdam goed kennen. De stad staat nu vooral bekend om de drukke winkelstraten en de mooie oude grachten.
Wat weet je echter over het ontstaan van Amsterdam? En wat weet je van de VOC en de oude gebouwen die er nu in de stad staan? Deze oude gebouwen komen voort uit de geschiedenis van de stad. We gaan de geschiedenis van Amsterdam in vogelvlucht bekijken.
Het ontstaan van Amsterdam
Amsterdam is een stad die is ontstaan op de plaats waar de rivier de Amstel in de Zuiderzee uitmondde. De Zuiderzee bestaat nu niet meer omdat in 1932 de Afsluitdijk gereed is gekomen. Dit water wordt nu IJsselmeer genoemd. Nederland bestond in de 12e eeuw enkel uit bisdommen waarbij een bisschop aan het hoofd stond. Amsterdam behoorde toen ook tot een bisdom, het bisdom Sticht Utrecht. De Zuiderzee had in die tijd eb en vloed. Er was namelijk geen afsluiting met de Waddenzee. Er werd een waterkering aangemaakt om de bewoners te beschermen tegen overstromingen. Er ontstond een hart van Amsterdam. Dit staat vandaag de dag nog bekend als de Dam.
Amsterdam als stad
Amsterdam is pas in het jaar 1300 uitgegroeid tot een stad. De Amsterdammers kregen stadsrechten van Floris V. De bewoners waren nu ook in staat om hun eigen wetten en regels te maken. De stadsrechten stonden op een stadszegel. Deze kwam op allerlei belangrijke documenten te staan dus moest het worden voorzien van een afbeelding. De afbeelding waarvoor werd gekozen, was een schip.
De stad raakte vol, mensen gingen ook buiten de stadswallen wonen om toch dicht bij Amsterdam te wonen. Er werden opnieuw stadswallen gebouwd om mensen te beschermen. Deze stadswallen kom je nu nog steeds tegen. Om een paar bekende stadswallen te noemen: de Nieuwezijds Voorburgwal en de Oudezijds Achterburgwal. Amsterdam groeide steeds meer uit tot een prachtige stad.
Amsterdam en de handel
Amsterdam werd steeds verder uitgebreid in de veertiende eeuw. De grond bestond voor een groot gedeelte uit veen. Dit is een grondsoort die bestaat uit plantenresten. Je kon je dus voorstellen dat het niet mogelijk was om er grote aantallen huizen op te bouwen. De grond moest dus sterker worden gemaakt. Er werd klei in de grond gestopt voor deze versterking. Veel later worden er heipalen gebruikt om te voorkomen dat huizen in de grond zouden zakken.
De V.O.C speelde een grote rol in het bloeien van Amsterdam in de 17e eeuw. De V.O.C. voer met schepen naar India. Daar haalden de schepen specerijen op en de Gouden Eeuw brak aan. De handel in Nederland ging zo goed dat de economie in heel Nederland toenam.
Nu is Amsterdam nog steeds een van de belangrijkste steden van het land en wordt er nog steeds handel gedreven. Ook voor het winkelen kun je in Amsterdam unieke kledingwinkels vinden voor vrouwen en mannen. Als je dan de stad bezoekt is het leuk om ook van de geschiedenis iets mee te krijgen.
Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd 🙂