Let op: helmplicht voor snorfiets komt eraan in 2023

Het oorspronkelijke plan  was dat iedere snorfietser vanaf 1 juli 2022 een helm moet dragen die aan de Europese veiligheidsnormen voldoet. De regels veranderen daarmee, want eerder waren de snorfietsers hiervan uitgesloten. Nu is de invoering van de helmplicht voor snorfietsers uitgesteld naar 2023

Weg met het gevoel van vrijheid

Een snorfiets helm verplicht dragen zal voor veel snorfietsers een hot item zijn. Veel berijders vinden immers dat ze daarmee hun gevoel van vrijheid kwijt zijn. Waarschijnlijk zullen veel individuen overstappen van een blauwe kentekenplaat op een bromscooter naar een gele kentekenplaat. Als je straks toch verplicht bent om een helm te dragen, waarom dan ook niet liever wat harder rijden. 

De overheid zelf verwacht dat de helmverplichting ervoor zorgt dat de helft van de snorfietsers naar de gewone elektrische fiets zal overstappen. Dit is een ontwikkeling die volgens hen per jaar ongeveer tien verkeersdoden en meer dan 1.000 gewonden zal schelen.

De medici zijn blij met de nieuwe verplichting

De medici kunnen echter opgelucht ademhalen, want die pleiten al jaren voor een helmplicht voor snorscooters. Dit aan de hand van zwaar hersenletsel na ongevallen met snorfietsen. Maar dezelfde medische specialisten zien ook de gevolgen van allerlei valpartijen met e-bikes in het ziekenhuis. Het zijn hierbij vooral ouderen die risico op hersenletsel lopen. Zij hebben per slot van rekening wat minder balans en zijn daardoor kwetsbaarder.

Een helmplicht voor e-bikers op komst?

De e-bike berijders houden deze helmplicht ontwikkeling dan ook goed in de gaten want zij zijn waarschijnlijk de volgende groep die niet meer aan een helmplicht kan ontkomen. Deze tweewielers gaan immers ook hard, vaak zelfs harder dan 25 kilometer per uur.

De elektrische fietsen worden steeds populairder en er zullen dus ook meer ongelukken mee gebeuren. Op dit moment is er nog geen sprake van een helmplicht voor elektrische fietsen, zoals deze bijvoorbeeld al wel voor de speed pedelecs van toepassing is. Maar dat is iets dat heel goed in de toekomst kan veranderen. De vrije keus om met een fietshelm te rijden, is echter altijd aanwezig voor iedere fietser.

Wat voor helm op een snorfietser dragen?

In 2023 zal een goedgekeurde motorhelm voor iedere snorfietser verplicht zijn. Dit hoeft gelukkig niet een gesloten helm te zijn, maar mag ook een zogenaamde jethelm zijn. Het fijne van zo’n jethelm is dat het een open karakter heeft die aan alle kanten zicht biedt. Een jethelm is ook vaak lichter van gewicht en is zelfs bij warme temperaturen comfortabel te dragen. Daardoor is een jethelm vooral populair voor op de brommer en scooter.

Je hersens altijd goed beschermen

Ondanks dat een helmplicht voor alle bromfietsen, dus ook snorfietsen, uiteindelijk veiliger is, zullen veel snorfietsers hier flink van balen. Het is heerlijk om zonder helm door de stad te rijden. Maar uiteindelijk moet iedereen het erover eens zijn dat je de hersenen bij een val  altijd goed moet beschermen. 

 

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *