Zo komt Amsterdam de corona-tijd door: 4 initiatieven om elkaar te helpen

Lege winkelstraten, een leeg Damplein. Het zijn taferelen die we een halfjaar geleden nog niet hadden kunnen bedenken als Amsterdammers. Toch is het zo. Binnen blijven en afstand houden is op dit moment het enige wat we kunnen doen om de kwetsbare in onze omgeving te beschermen tegen het corona-virus. Het is een moeilijke tijd, maar ook een tijd die mensen samenbrengt op creatieve manieren. Zo geven sportscholen lessen op het dak, worden er concerten gegeven op balkons. Allemaal om de mensen die het nodig hebben een steuntje in de rug te geven. Wil jij iemand helpen? We geven je 4 initiatieven waarop Amsterdammers mensen in deze corona crisis tijd proberen te helpen. 

Zo komt Amsterdam de corona tijd door

Serve the City Amsterdam: Eenzame ouderen een kaartje sturen 

Serve the City Amsterdam is een organisatie die zich inzet voor de kwetsbare in de stad. Op dit moment zijn deze kwetsbare mensen natuurlijk de corona-patiënten maar ook de ouderen en zieken. Mensen die vallen onder de zogeheten ‘risicogroep’ mogen helemaal niet meer naar buiten. Mensen in verzorg- en verpleegcentra kunnen geen bezoek meer ontvangen. Dit kan zorgen voor veel eenzaamheid en misschien zelfs depressiviteit. Het is daarom goed om vanuit je huis toch iets te doen voor deze groep. Wat kun je doen? Serve the City heeft een aantal acties op touw gezet waarbij jij kunt helpen. Zo kun je een kaartje sturen naar een oudere. Serve the City Amsterdam stuurt jouw kaartje naar een oudere in een verzorgingstehuis in Amsterdam of naar iemand thuis. Een tweede actie was om een pakket samen te stellen voor moeder-kind huizen en cliënten van Cordaan en Philadelhia. Deze actie is nu afgelopen, maar je kunt natuurlijk altijd uit eigen initiatief een brievenbus pakketje maken voor verzorgingstehuizen, moeder-kind huizen of andere organisaties. 

Voor Elkaar Amsterdam: Voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek

Voor Elkaar Amsterdam is een stichting die zich ook inzet voor de kwetsbare in de stad. Normaalgesproken kunnen ouderen of andere mensen die zich eenzaam voelen terecht in een buurthuis of op andere plekken. Ze kunnen dan een kopje koffie drinken of een gesprek aangaan met iemand. Nu al deze plekken gesloten zijn en kwetsbare Amsterdammers beter binnen kunnen blijven, bestaat er wel nog een telefoonnummer die gebeld kan worden. Amsterdammers kunnen bellen als ze behoefte hebben aan een praatje, maar ook wanneer ze boodschappen nodig hebben en hun huis niet kunnen verlaten. Er zijn dan genoeg fitte omwonenden die graag een boodschapje bezorgen en deze afzetten bij de deur. Zo helpen we elkaar deze corona tijd door. 

Wehelpen: Whapp app om Amsterdammers te helpen

Het derde initiatief in Amsterdam is Wehelpen. Dit platform biedt de mogelijkheid om de vraag en het aanbod van hulp met elkaar te combineren. In deze corona-tijd heeft Wehelpen verschillende acties. Zo kun je zorgpersoneel ondersteunen bij het maken van mondmaskers, kun je leerlingen online begeleiden en maaltijden rondbrengen bij mensen die zelf geen eten meer kunnen door ziekte. Kortom: ben je nog fit en heb je nergens last van? Help mensen in je omgeving dan. Je kunt de app Whapp installeren waarop je al de vraag ziet staan. 

Creatief amusement: balkon concert of applaus

In de afgelopen dagen zijn er veel mooie en creatieve ideeën voorbij gekomen waarop we elkaar kunnen helpen of onze hobby beoefenen maar toch thuisblijven. Zo gaven Amsterdamse conservatorium-studenten een balkon concert, en applaudisseren we met z’n allen massaal voor de zorg. Heb jij nou zelf een hobby of kun je je beroep niet uitoefenen? Wees creatief. Misschien kun je wel online iets betekenen of iets voor je buurt doen. Als student kun je bijvoorbeeld leuke vlogs maken voor kinderen over wat ze thuis kunnen doen. Als horeca ondernemer kun je eten bezorgen. Als ondernemer kun je cursussen aanbieden. Bedenk waar jij goed in bent en maak (gratis) online cursussen. Zo houd jij jezelf bezig en bedenk je iets nuttigs voor de buurt. 

Ben je nog andere initiatieven tegengekomen? Laat het dan weten. 

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *