Alles over het Amsterdam Centraal Station

Station Amsterdam Centraal is één van de meest bekende stations in Nederland. In 1889 opende dit station haar deuren. Er is van die dag een klein gedichtje uit Delft bekend: ‘’Wat vloog die trein! Hij floot die fluit!’’ (….). 48 kilometer per uur was heel wat in die tijd. Maar Amsterdam Centraal werd uitgebreid tot een station met tientallen sporen en met leuke winkels. Daarnaast was het dé plek om de pont te nemen naar het IJ. In deze blog lees je leuke weetjes over Amsterdam Centraal. 

Geschiedenis Amsterdam Centraal

In 1875 begonnen twee architecten aan het ontwerpen van het Centraal Station. Deze architecten waren: P.J.Cuypers en A.L. van Gendt. Cuypers kun je al kennen van het Rijksmuseum en van Gendt kun je al kennen als ontwerper van het Concertgebouw. In het IJ werden drie eilanden gemaakt. Op deze eilanden zou het station komen te staan.

Opening Amsterdam Centraal 

In 1884 zou de oplevering van dit nieuwe station zijn. Alleen een overkapping was nog niet aanwezig. Vijf jaar later, op 15 oktober 1889, opende het officiële station Amsterdam Centraal. In de eerste dagen steeg het aantal verkochte tickets al met de dag. Op de eerste zondag ná de opening van het station werden er 40.000 tickets verkocht. Een aantal waar ze niet van hadden durven dromen. 

Amsterdam Centraal sporen

Amsterdam centraal – Schiphol verbinding

Amsterdam Centraal is na 1889 met de dag gegroeid. Eén van de belangrijkste verbindingen is de verbinding tussen Amsterdam en Schiphol. Schiphol is natuurlijk hét grootste vliegveld van Nederland en één van de grootste luchthavens in Europa. Het is dus erg belangrijk dat er een goede verbinding is tussen Amsterdam en Schiphol. Op dit moment kun je ieder kwartier vanaf Schiphol naar Amsterdam Centraal reizen. Daarnaast zijn tickets €9,50 en duurt de treinreis 17 minuten. 

Station Amsterdam Centraal winkels

Station Amsterdam is tegenwoordig niet alleen een station maar een heel winkelcentrum geworden. Bij de sporen zijn diverse eetgelegenheden. Daarnaast is de IJ-passage sinds 5 jaar de nieuwe trekpleister van Amsterdam Centraal. In deze passage bevinden zich een aantal bekende ketens, maar ook nieuwe hippe tenten. Bij de IJ-passage kun je dus even bijkomen van de drukte van alledag en genieten van een hapje en drankje!

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *