Amsterdam versus Rotterdam: overeenkomsten en verschillen

Amsterdam vs Rotterdam. Het is misschien appels met peren vergelijken, maar het is wel de afweging die je als toerist moet maken bij je bezoekje aan Nederland. Ga je naar de hoofdstad om te genieten van de tientallen musea, een rondje te varen door de grachten en te eten in één van de duizenden restaurants? Of ga je naar Rotterdam en geniet je van het eten & drinken op de tientallen pleinen, breng je een bezoekje aan Diergaarde Blijdorp en kijk je je ogen uit op de Euromast? Kortom, Rotterdam en Amsterdam hebben beiden hun charme. Maar wat zijn de verschillen? Waar moet je heen als je op zoek bent naar architectuur, of uitgaansgelegenheden? In deze blog lees je verschillen en overeenkomsten tussen deze twee belangrijke steden van Nederland. Hier lees je 010 vs 020.

Amsterdam vs Rotterdam

Amsterdam is hoger opgeleid dan Rotterdam. Dit betekent dat er meer mensen zijn met een hbo- of Universitair niveau. Amsterdammers hebben daardoor ook een gemiddeld hoger inkomen dan Rotterdammers en zijn dus rijker. Daarnaast zijn er ook meer hogescholen en Universiteiten aanwezig. Rotterdam heeft daarentegen een schonere lucht dan Amsterdam. Dit komt onder andere door de invoering van de milieuzone in een gedeelte van de stad. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel vervuilende auto’s zijn gesloopt en dat de Gemeente Rotterdam in gesprek is met de rederijen over de vervuiling die de boten en schepen met zich meebrengen. Andere verschillen tussen de twee steden zitten ‘m in de locatie, architectuur, musea, toerisme en in het uitgaan. Wat hebben beide steden te bieden?

Verschil in locatie

Amsterdam ligt natuurlijk aan de top van Nederland. Amsterdam is omringt door grachten en deze zijn zelfs opgenomen aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het fijne aan Amsterdam is dat alles hier aanwezig is. Heb je zin in drukte en mensen om je heen? In het centrum zal je je niet eenzaam voelen. Daarnaast kun je ook een stuk naar het Noorden reizen, over het IJ. Hier vind je het platteland van Amsterdam. Er zijn hier prachtige fietspaden en boerderijen. En dit is nog steeds Amsterdam. Rotterdam ligt daarentegen in Zuid-Holland en aan de Nieuwe Maas. Rotterdam had tot lange tijd dé grootste haven van de wereld, en heeft de grootste haven in Europa. Hierin verschilt Rotterdam weer van Amsterdam. Ook Rotterdam heeft natuur. Je kunt wandelen door het Kralingse Bos, varen over de Rotte en fietsen en wandelen aan de Noordrand van Rotterdam. In deze omgeving vind je polders en boerderijen. In beide steden kun je dus even ontsnappen aan de drukte en fietsen door natuurlandschap. Er zijn hier dus niet veel verschillen. Amsterdam is wel wat groener, maar Rotterdam heeft ook genoeg plekken waar natuur volop aanwezig is. 

Rotterdam haven

Verschil in architectuur

De Amsterdamse architectuur kun je natuurlijk herkennen aan de grachtengordel en de grachtenpanden. De meeste grachtenpanden zijn gebouwd in de Gouden Eeuw – de periode van welvaart in de stad. Een grachtenpand kun je herkennen aan de gevel en ingang. In veel panden kun je twee ingangen vinden. Eén met een trapje omhoog en één met een trapje omlaag. Het trapje omhoog was bedoeld voor bezoek en het trapje omlaag voor het personeel en de kooplieden. Omdat er weinig ruimte was en veel vraag naar woonplek werden de huizen hoog en smal gebouwd. Er zijn verschillende musea waarbij je een grachtenpand van binnen kunt zien, zoals bij het Verborgen Museum of bij het Grachtenmuseum van Amsterdam. Waar de Amsterdamse Grachtenpanden het historische verleden van Amsterdam kenmerken is dit in Rotterdam anders. Een groot gedeelte van de binnenstad is verwoest in de Tweede Wereldoorlog door het bombardement. Hierdoor is de architectuur in Rotterdam vernieuwender en meer hedendaags, hoewel je ook nog een aantal historische panden ziet. Een aantal opvallende gebouwen zijn: de Kubuswoningen, de Erasmusbrug en natuurlijk het Centraal Station. Houd je dus meer van moderne kunst dan ben je beter af in Rotterdam. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar de bouw van dat gekke, maar iconische centraal station? Dit kan in Rotterdam. In de Kubuswoningen vind je daarnaast een Kubus die geheel is ingericht als museum. Je kunt hier precies zien hoe de architect tot de bouw van deze speciale woningen is gekomen.

Verschil in musea

Beide steden kenmerken zich door het aanbod van vele musea. In Amsterdam vind je Hollandse klassiekers. Het Rijksmuseum kenmerkt zich bijvoorbeeld door de grote collectie kunst van Hollandse grootmeesters als Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer. Naast het Rijksmuseum heb je in Amsterdam natuurlijk het Vincent van Gogh museum, het Anne Frank Huis en het Stedelijk Museum. Dit zijn parels als het gaat om de geschiedenis en de architectuur van de stad. Hoewel de musea in Rotterdam misschien minder bekend zijn, zijn ze zeker wel aanwezig. In Rotterdam bevinden zich meer musea gericht op de eigentijdse kunst. In het Museumpark – de Kunst-as van de stad- bevinden zich 6 musea. Hier kun je onder andere de eigentijdse architectuur induiken bij Het Nieuwe Instituut en genieten van de beelden in Museum Boijmans van Beuningen. Kortom, in beide steden zijn veel musea maar deze verschillen wel. 

Verschil in toerisme

Als het gaat om het aantal toeristen heeft Amsterdam er duidelijk meer. In Rotterdam merk je bijna niks van het toerisme. De enige plek waar je veel toeristen vindt is bij de Euromast.  De toeristen die je dan wel vindt in Rotterdam zijn vaak in de stad aanwezig voor zaken. Deze toeristen bevinden zich dus vaak niet in het centrum en zijn vaak alleen of samen. Kortom, voor de rust moet je naar Rotterdam gaan. De prijzen van de toeristische attracties zijn hier ook vaak goedkoper dan in Amsterdam.

Verschil in uitgaan

Tot slot: uitgaan. In beide steden kun je goed uitgaan, dus daar zitten niet de grote verschillen. De verschillen zitten ‘m in de mensen en de drukte. Amsterdam is drukker, maar kan wel gezelliger zijn. Je komt mensen tegen met tientallen nationaliteiten. Daarnaast zijn Amsterdammers open. Ze maken zo een praatje met je. Rotterdammers zijn daarentegen meer gesloten. Ze zorgen goed voor zichzelf. Dit heeft wel als voordeel dat ze iedereen lekker met rust laten. Maar ondertussen wel creatieve ideeën broeden en voorop lopen op de laatste trends. Kortom, het verschil in uitgaan moet je ervaren. 

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *