3 populaire opleidingen in de culturele sector

Het leren van kunst en cultuur is belangrijker dan ooit voor de gezondheid van onze gemeenschappen en onze samenleving. Creativiteit is namelijk essentieel in een wereldeconomie die een grote behoefte heeft aan deskundig, vindingrijk en innovatief personeel. Het studeren van kunst kan eveneens meehelpen bij het begrijpen, interpreteren en onderhandelen over de complexiteit en diversiteit van de samenleving.

Kunst en cultuur leren stimuleert bewustzijn, empathie en waardering voor verschillen, diversiteit en de opvattingen van anderen. Een opleiding in de culturele sector is waar studenten de vrijheid hebben om hun ideeën en gedachten te uiten en creatief te werken. Studenten geven elkaar commentaar op hun gedeelde interesses en ideeën, plus de leraar is hierbij een vrijdenkend iemand met wie ze hun ideeën kunnen delen in plaats van dat zij vertellen wat ze moeten doen.

De mogelijke opleidingen in de kunst en cultuursector zijn talrijk en divers. Laten we ons hier daarom eens op drie populaire opleidingen fixeren.

Een media- en gamedeveloper

Voor heel veel mensen zijn videogames vooral een nostalgische herinnering aan hun jeugd. Voor anderen bieden ze veelal een meeslepende verhaallijn en vertegenwoordigen ze unieke beeldende kunst met graphics die de grenzen van de werkelijkheid kunnen verleggen.

Videogames kunnen hierbij educatief en functioneel zijn, en de gamers een interactieve manier aanbieden om complete nieuwe concepten en ideeën te leren kennen. Het is een super opwindende branche en veel personen merken dit alsook op. Om deze reden zoeken studenten en professionals steeds vaker naar een loopbaan in de ontwikkeling en het ontwerpen van videogames.

De videogame-industrie kan voor ontwerpers en ontwikkelaars een behoorlijke uitdagende bedrijfstak zijn om succes in te boeken. Maar door voor de HBO Creative Media and Game Technologies opleiding te kiezen, kan je absoluut de juiste vaardigheden opbouwen die je nodig hebt om jouw carrière een vliegende start te geven!

Een beroep in het theater, film of televisie

Uitvoerende kunsten zijn specifieke creatieve activiteiten die veelal voor een publiek wordt uitgevoerd, waarbij je aan drama, muziek en dans kunst denken. De opleidingen die zich op podiumkunsten richten zijn veelal zeer praktisch en dompelen jouw actief onder in allerlei geavanceerde, interdisciplinaire praktijken die je behoorlijk voorbereiden op het betreden van deze (internationaal) competitieve arbeidswereld.

Opleidingen in uitvoerende kunsten, zoals die op de theaterschool Amsterdam, combineren jouw creatief talent met praktische aspecten van zelfpromotie en kunstbeheer. Deze mix van disciplines is dan ook zeer zeker een goede voorbereiding om de wereld van de uitvoerende kunsten te betreden.

Maar je hoeft in dit geval niet enkel aan de rol van acteur te denken, want de mogelijke banen die rechtstreeks met zo’n vooropleiding theater Amsterdam verband houden, zijn: choreograaf, dramatherapeut, theater- of filmregisseur, televisiepresentator, en nog veel meer.

Er bestaat kortom een kans om met deze opleiding op de meest ongebruikelijke plaatsen werk te vinden!

Een grafisch ontwerper

Een carrière als grafisch ontwerper is een zeer gewilde creatieve beroepskeuze. Om op het gebied van grafische kunsten te kunnen slagen, kies je uiteraard een topschool om het grafisch ontwerpen te leren, zoals de grafische vormgeving opleiding Amsterdam of elders in het land, om jou zo te helpen schitteren tussen alle aspirant kunstenaars die zichzelf voor dezelfde opleiding hebben ingeschreven.

De grafische ontwerp lessen kunnen alle beginnende kunstenaars helpen de vaardigheden en hulpmiddelen te leren die ze nodig hebben om een topcarrière als grafisch vormgever te beginnen. Maar afgezien van het leren van allerlei kunst- en ontwerptheorieën, biedt een grafische opleiding natuurlijk ook heel veel praktische training in leuke en nuttige onderwerpen zoals bijvoorbeeld digitale fotografie, het ontwerpen van verpakkingen en huisstijlen, 3 en 4D computer arts en wat nog maar meer bij het (digitaal) vormgeven te pas komt.

Leren om een bekwaam grafisch ontwerper te worden is altijd een flink veelzijdige en creatieve aangelegenheid. Dus als jij nou zorgt voor een behoorlijk kunstzinnige geest en een scherp oog voor detail, dan word je als een unieke design expert boordevol talent en potentie zeker door veel bedrijven met open armen ontvangen. Het opzetten van jouw eigen bedrijf is tevens een perfecte optie om al jouw kunsten aan de wereld te tonen! 

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *