5 Manieren om je afval te verminderen

In een stad als Amsterdam is het gemakkelijk om op te gaan in het gemak van wegwerpartikelen en te vergeten dat elk stukje afval dat we produceren een impact heeft op het milieu. In deze blogpost bekijken we zeven manieren waarop je afval kunt verminderen en je buurt een beetje duurzamer kunt helpen maken. Van recyclen en composteren tot gewoon nee zeggen tegen plastic tasjes; er zijn tal van dingen die je kunt doen om een verschil te maken. Lees verder voor een paar eenvoudige tips!

1. Gebruik geen wegwerpkoffiebekertjes meer

Nu er zoveel herbruikbare opties beschikbaar zijn, is er echt geen excuus meer om wegwerpkoffiebekertjes te blijven gebruiken. Ze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar op de lange termijn zijn ze ook duur. Dus als je nog eens in de verleiding komt om een wegwerpbekertje te pakken, denk dan aan de impact op het milieu en kies voor een herbruikbare optie.

2. Neem je eigen boodschappentassen mee

In een poging om duurzamer te zijn, spannen veel mensen zich nu in om hun gebruik van plastic te verminderen. Een manier om dit te doen is je eigen boodschappentassen mee te nemen als je naar de winkel gaat. Herbruikbare tassen zijn meestal gemaakt van canvas of een andere soort duurzame stof, en ze kunnen gemakkelijk opgevouwen worden en in een handtas of rugzak opgeborgen worden. Winkels laten ook wel eens linnen tassen bedrukken met hun logo om deze daarna uit te delen aan hun klanten. Doe hieraan mee, het is een win-win situatie.

3. Gebruik geen papieren handdoekjes

Papieren handdoeken zijn een van de meest handige producten in onze huizen. Ze zijn perfect voor het opvegen van gemorste vloeistoffen, het schoonmaken van ramen en het afstoffen van oppervlakken. Maar papieren handdoeken hebben een verborgen prijs. Telkens als we ze gebruiken, dragen we bij tot ontbossing en klimaatverandering. Je kan nu zomaar besluiten in plaats daarvan een herbruikbaar doekje te gebruiken.

4. Neem je eigen herbruikbare waterfles mee

Gehydrateerd blijven is belangrijk voor de algehele gezondheid. Zeker in een stad als Amsterdam is voldoende water drinken belangrijk. Een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt is een herbruikbare waterfles bij je te dragen. Op die manier heb je altijd water bij de hand en hoef je niet te vertrouwen op automaten of plastic wegwerpflesjes. Bovendien kan het dragen van een waterfles je eraan helpen herinneren dat je moet drinken! Als je een extra stimulans zoekt om gehydrateerd te blijven, probeer dan wat fruit of kruiden aan je water toe te voegen voor een verfrissende en gezonde traktatie.

5. Scheid je afval: papier, GFT, plastic en de rest

De meeste mensen kennen de grondbeginselen van recycling: papier, plastic en metaal in verschillende bakken scheiden. Maar veel mensen beseffen niet dat er veel meer bij recycling komt kijken dan alleen maar dingen in de juiste bak gooien. Om echt effectief te zijn, moet recyclen op de juiste manier gebeuren. Dat betekent dat je alle verontreinigingen, zoals bjvoorbeeld etensresten, plastic en piepschuim, verwijdert vóór je de voorwerpen in de recyclebak gooit. Het betekent ook dat de voorwerpen schoon en droog moeten zijn, want natte of vette voorwerpen kunnen niet gerecycled worden. Door de tijd te nemen om op de juiste manier te recyclen, kunnen we de hoeveelheid afval die op stortplaatsen belandt aanzienlijk verminderen.

Amsterdam is een geweldige stad om in te wonen, maar het is belangrijk om te onthouden dat met zo veel mensen samen, zelfs onze kleine individuele acties een groot effect kunnen hebben. Probeer je eigen afval zo veel mogelijk te verminderen en kijk hoe jij en je gemeenschap kunnen samenwerken om Amsterdam schoon te houden!

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *