5 Tips voor het aankopen van een huis in Amsterdam

De huizenmarkt in Nederland vraagt op dit moment veel aandacht. De prijzen stijgen en bij een beschikbaar huis moet je snel handelen. Zo ook in het bruisende Amsterdam. De hoofdstad is vaak bijzonder in trek en de keuze is dan ook divers. Je hebt een hele grote variatie in wijken, woningen en bouwstijlen. 

De Amsterdamse bevolking heeft dan ook een mix aan samenstelling. Je hebt een hele diversiteit aan mensen die je tegenkomt, ook met verschillende culturen en nationaliteiten. Wil je in deze hectiek een woning kopen in Amsterdam dan is het beter om goed voorbereid op pad te gaan. 

1. Blijf op de hoogte van het woningaanbod

Ben je op zoek naar een huis dan is het belangrijk dat je weet wat het woningaanbod is. Er zal wat tijd overheen gaan voordat je een betaalbaar huis hebt gevonden dus is het zaak om steeds op de hoogte te blijven van de beschikbare huizen. Hierbij kun je kijken in hoeverre een makelaar in Amsterdam je van dienst kan zijn. Zij volgen het woningaanbod op de voet en kunnen de helpen bij het op tijd in beeld krijgen van de nieuwe woningen. 

2. Bepaal waar je wil gaan wonen

Amsterdam heeft vele wijken en buurten die ieder een eigen gezicht hebben. Het is goed om te gaan bepalen welke buurten voor jou in aanmerking komen om in te wonen. Maak een lijstje van wat jij belangrijk vindt aan je woning. Kijk naar veiligheid, wel of geen kinderen in de wijk, in de drukke binnenstad of juist daarbuiten, hoe rustig is een wijk, met of juist zonder toeristen en noem maar op. Zoek zo naar de juiste combinaties die aansluiten bij wat jij graag wil. Dat geeft vaak al een heleboel duidelijkheid.

3. Ga uit van je eigen mogelijkheden

Als je weet wat je kan besteden aan een huis geeft dat focus aan je zoektocht. Je weet in welke prijsklasse je moet zoeken. Op basis van je salaris en dat van een mogelijke partner, kun je vooraf een indicatie krijgen van je mogelijke leencapaciteit. Op die manier ben je veel slagvaardiger in de markt en kun je, indien dat nodig is, snelle beslissingen nemen.

Weet ook dat er in Amsterdam veel gesproken wordt over erfpacht bij het kopen van een huis. De woningen staan dan niet op eigen grond maar op de grond van de gemeente. Hierover wordt dan een vergoeding betaald. Voorheen was dit bij 80 procent van de woningen het geval. Tegenwoordig heb je hier andere mogelijkheden voor. Een aankoopmakelaar in Amsterdam weet daar alles van en informeer ernaar bij hen. . 

 4. Vul een scorelijst in bij het bezichtigen van een huis

Kom je leuke huizen tegen die je wilt gaan bekijken, vul dan voor elk huis een checklist is. Langzamerhand krijgt je een steeds beter beeld van de onderdelen waarop jij een huis kan scoren. Door dit gestructureerd te doen, leer je uit ervaring wat belangrijk voor je is. Benoem naast de voordelen ook de nadelen van een huis zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. 

5. Zorg voor een goede back up bij het onderhandelen

En uiteindelijk kom je het huis tegen waar jij jezelf wel ziet wonen. Nu wil je het huis ook hebben! Het is echter belangrijk dat je naast deze emotie ook je verstand een podium geeft. Kijk naar de praktische mogelijkheden of het ook echt kan. Ga in gesprek met de makelaar die je begeleidt. Deze kent je een beetje en heeft je hele zoektocht meegemaakt. Hij of zij kan een verstandige raadgever zijn bij de laatste onderhandelingen. 

Al met al zal het kopen van een huis in Amsterdam een hele zoektocht worden. Met een goede en professionele ondersteuning kan dit leiden tot een huis waar je niet van kon dromen.

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *