Alles wat je moet weten over parkeren in Amsterdam

Ben je van plan om met de auto naar Amsterdam te reizen en ben je op zoek naar de opties om te parkeren in Amsterdam? We helpen je alvast even op weg met dit overzicht.

De kosten van parkeren in Amsterdam

Parkeren in de Nederlandse hoofdstad heeft vaak de reputatie van erg duur te zijn. En hoewel de hoogste parkeertarieven oplopen tot 7,50 euro per uur, hoeft dat niet noodzakelijk het geval te zijn. Het tarief dat je betaalt hangt voornamelijk af van waar je wilt parkeren en hoelang je wilt parkeren. In bepaalde gebieden kan je erg voordelig of zelfs gratis parkeren.

Parkeren in het centrum van Amsterdam: de opties

Op zoek naar een parkeerplaats in het centrum van de stad? Wat mag je verwachten van tarieven wat parkeren betreft en is het beter om te parkeren in het centrum langs de straat, in een parkeergarage, of net in de rand van de stad?

Parkeren op straat

Amsterdam heeft een aantal locaties waar je erg goedkoop kunt parkeren. Het gaat om winkelstraten, begraafplaatsen en sportcomplexen. Deze locaties zijn aangeduid met een speciaal bord en je parkeert er al voor 10 cent. Je mag er echter wel maar beperkt in tijd parkeren (max. 2 uur).

In andere gebieden in het centrum mag je dan weer parkeren met een blauwe schijf (max 2,5 uur) of betaal je een tarief via de parkeerautomaat (maximaal uurtarief 7,50 euro). Heb je regelmatig parkeerplaats nodig in Amsterdam, dan kies je beter voor een dag-, week- of maandkaart. Deze geven je een fikse korting die kan oplopen tot 40%.

Parkeergarages

Zoek je een overdekte parkeerplaats? Dan zijn de vele parkeergarages verspreid over de stad wellicht een optie. Zo zijn er de parkeergarages beheerd door gemeente Amsterdam parkeren voor de bewoners. Daarnaast zijn er ook de parkeergarages voor vergunning houders en de P+R garages. Door te kiezen voor een parkeergarage, ben je verzekerd van makkelijk parkeren in Amsterdam.

Moet je in de buurt zijn van de Q factory, de grootste evenementenlocatie van Amsterdam? Dan is Q factory parkeren het voordeligst in het nabijgelegen Q-park zodat je geen zorgen moet maken om parkeerbonnen tijdens je repetities.

Parkeervergunningen Amsterdam

Ben je een bewoner of heb je een bedrijf in Amsterdam? Dan kan je een vergunning aanvragen voor het gebied waar je woont of werkt. De vergunningen Amsterdam parkeren maken het voor bepaalde doelgroepen makkelijker om een parkeerplaats te vinden. Dit is ook het geval voor gehandicapten, elektrische auto´s, mantelzorgverleners, hulpverleners en maatschappelijke instellingen.

Voordelig parkeren in Amsterdam

Amsterdam heeft een erg uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Dit maakt het extra interessant om je wagen te parkeren in de rand van de stad. Parkeren bij een P+R-locatie is erg goedkoop en vanaf deze locaties heb je een goede verbinding met trein, tram of bus naar het centrum. Dit is ook interessant als je met een wagen reist die niet voldoet aan de milieunormen die Amsterdam oplegt.

Ik heb een boete, wat nu?

Heb je een parkeerboete gekregen tijdens je verblijf in Amsterdam? Dat kan gebeuren wanneer je geen of te weinig parkeergeld hebt betaald. Boetes worden niet meer op de wagen achtergelaten, maar via MijnOverheid. Deze kun je makkelijk betalen met internetbankieren. Let er op dat parkeerbonnen binnen de 14 dagen betaald moeten worden.

Wie wat research doet kan dus best voordelig parkeren in de Nederlandse hoofdstad. Verder is het ook erg handig om te weten dat je op zondag gratis parkeert in het centrum.

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *