In 7 stappen je appartement verkopen

Soms past het appartement in Amsterdam niet meer bij je. Door de jaren heen worden er vaak andere dingen belangrijk. Je woonwensen zullen behoorlijk veranderen als je bijvoorbeeld een eerste kind verwacht. Dan is vaak absoluut meer ruimte in huis nodig. In deze blog gaan we in op de 7 stappen die je doorloopt bij het verkopen van je huis. 

Stap 1: De beslissing om te verhuizen

Allereerst moet je met elkaar beslissen dat je echt wilt gaan verhuizen. Het je al een nieuwe woning gekocht, dan is dit duidelijk. Maar ook als je concrete plannen hebt om weg te gaan, zul je eerst je oude appartement moeten verkopen. 

Stap 2: Met of zonder verkoopmakelaar

Je kunt zelf je huis verkopen maar ook gebruik maken van een makelaar Amsterdam. Deze helpt je bij de verkoop van je appartement. Hij is bedreven in alle werkzaamheden die nodig zijn bij het te koop zetten van je woning. En hij komt op voor jouw belangen bij de verkoop. Zorg dat je een goede klik hebt met de persoon die jullie gaat helpen voor een prettige samenwerking. 

Stap 3 Afstemming van de verkoopstrategie

Allereerst moet je een vraagprijs bepalen voor je appartement. Daarna ga je de verkoop promoten. Dit kan fysiek bij het verkoopkantoor of met een verkoopbord bij je appartement maar zeker ook online. Bij het online promoten kan je makelaar je vertellen wat voor verschillende keuzes je hebt om extra op te vallen in de markt. 

Stap 4 Appartement verkoop klaar maken 

Ga na welke informatie en documenten nodig zijn voor de verkoper. Je moet duidelijke informatie geven over je woning en hoe die ervoor staat qua onderhoud. Wellicht is het handig om wat achterstallig werk op te pakken. Maak hierbij een afweging van kosten en baten. Wat je niet moet vergeten is het aanvragen van een verplicht energielabel. 

Stap 5 Bezichtigingen en verkoop

Mensen die geïnteresseerd zijn in je appartement, willen komen kijken. Dit bereidt je voor met de makelaar. Zorg dat het huis opgeruimd is. Op deze manier krijgen koper een betere indruk van de ruimte en hoe je deze kan gebruiken. Potentiële kopers zullen een bod doen en hiermee begint het onderhandelen. Heb je een definitief bod dan is het in Amsterdam gebruikelijk dat je bij een notaris het koopcontract opstelt en niet bij een verkoopmakelaar Amsterdam. Het is de koper die meestal de notaris kiest, meestal in overleg met jou. 

Stap 6 Hypotheek en overwaarde

Na de verkoop van je huis, kun je je laten voorlichten wat je nu met je hypotheek en je overwaarde kunt doen. De oude hypotheek moet afgelost worden maar de hypotheekvorm kun je bijvoorbeeld meenemen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor en het is goed om deze scenario’s met iemand na te lopen. 

Stap 7 Het appartement opleveren

Dan komt het moment dat je het huis op gaat leveren. Bij de eindinspectie moet alles kloppen met wat je hebt afgesproken. Het huis zal veelal leeg opgeleverd worden met alleen die zaken erbij die overgenomen zijn. Alle meterstanden worden genoteerd en je levert alle sleutels in. 

Zoals je ziet gebeurt er heel wat als je gaat verhuizen. In deze zeven stappen hebben we het traject voor je in beeld gebracht. Het verkopen is een spannend gebeuren dat de start is van weer een nieuwe fase. Succes!

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *