10 onbekende feiten en weetjes over Amsterdam

Amsterdam is een hoofdstad waar we trots op mogen zijn. Met 180 nationaliteiten, 75 verschillende musea, 216 trams en 862.965 duizend inwoners in 2020 is Amsterdam een hoofdstad zoals die volgens de boeken zou moeten zijn. De 180 verschillende nationaliteiten van de Amsterdammers maakt Amsterdam tot één van de hoofdsteden met het meeste aantal nationaliteiten. Behalve de grote diversiteit aan inwoners heeft Amsterdam heel veel culturele hoogtepunten. Denk maar aan het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis en het Scheepvaartmuseum. Zomaar een greep uit het aanbod van musea. Maar wat weet je nou nog niet over Amsterdam? Wat zijn nog meer interessante feiten en weetjes over Amsterdam die je niet had gedacht? Je leest ze in dit artikel!

Feiten en weetjes over Amsterdam

Geschiedenis weetjes

 1. Je weet misschien wel dat Amsterdam een stad is die gebouwd is op palen. Deze palen reiken helemaal tot aan een 11 meter diepe zandlaag. Bij de bouw van het Koninklijke Paleis op de Dam zijn bijvoorbeeld 13.659(!) houten palen gebruikt.
 2. Waarom is Amsterdam eigenlijk gebouwd op palen? Dit komt door de ondergrond. Ongeveer 800 jaar geleden bestond Amsterdam alleen uit een drassig veenmoeras. Deze brouwerij van veen zorgt ervoor dat gebouwen makkelijk inzakken. Door palen in de grond te zetten die reiken tot aan de zandlaag die onder het veen ligt, blijven de panden stevig staan. Je hoeft dus echt niet bang te zijn dat Amsterdam van de één op andere dag instort. De palen houden de stad sterk.
 3. Amsterdam staat natuurlijk bekend om zijn grachten. Amsterdam heeft 165 grachten die samen 75 kilometer lang zijn. Dit zijn méér grachten dan Venetië en Parijs. Het idee van de grachtengordel werd bedacht toen er in de jaren 1500/1600 enorm veel migranten naar Amsterdam kwamen. De stad stond bekend om zijn tolerantie en vrijheid. en wilde iedereen een plek bieden. Om meer inwoners een plek te bieden werd een grachtengordel bedacht rondom het centrum. Om het water te beheersen kwamen de grachten. De huizen werden met halve schillen rondom het centrum geplaatst.
Amsterdam grachten

Cultuur weetjes

 1. Als er één ding is waar Amsterdam bekend om staat zijn het wel de vele musea en beroemde schilderijen. Eén van de meest bekende is natuurlijk De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Hét beroemde schilderij van onze meest bekende schilder hangt in het Rijksmuseum. Wat weet je nog niet over De Nachtwacht? 
  1. De Nachtwacht is 2 keer aangevallen:Eén keer met een mes door een verwarde man en met zuur bespoten
  2. De Nachtwacht is niet de oorspronkelijke naam van het schilderij. Dit is namelijk: ‘De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren’
 2. Nog een Amsterdam weetje: in totaal staan er in de Amsterdamse musea 22 schilderijen van Rembrandt van Rijn en 207 schilderijen van Vincent van Gogh

Bijzondere plekken in Amsterdam & weetjes

Amsterdam kent vele plekken die misschien nog onbekend zijn voor toeristen, maar heerlijk om even bij te komen. Zodra het weer kan, zijn dit plekken waar je echt eens langs moet gaan om unieke plekken van Amsterdam te zien. Zelfs als local is het leuk om uit je comfortzone te stappen en eens een zoektocht te doen naar mooie plekken in je eigen stad. Hieronder tref je een aantal bijzondere plekken, inclusief interessante weetjes over deze plekken:

 1. Street Art tour: Amsterdam is een kunstzinnige stad. Ook kunstenaars van nu hebben de ruimte om zich te ontwikkelen. De Street Art tour neemt je mee door de Jordaan en showt je prachtige kunstwerken en vertelt achtergrondverhalen.
 2. De Vondelbunker: het Vondelpark is natuurlijk één van de hotspots. Maar de Vondelbunker is hier ook te bewonderen. Dit is één van de overgebleven bunkers uit WO II. Heel bijzonder om te bezoeken.
 3. Kleine verborgen huisjes: bij de Noordermarkt vind je ergens tussen twee huizen kleine verborgen huisjes. Leuk om hier langs te gaan, een foto te nemen en de bijzondere architectuur van dichtbij te bekijken. 
 4. Het Begijnhof: dit is een klein middeleeuws hofje waar vrouwen van het katholiek zuster genootschap woonden. 
 5. De Windketel: dit is een mini-hotel. Een kleine toren waar je in kunt verblijven. Het staat in een autovrij gedeelte in het Westerpark. Super leuk om eens uit te proberen.

Dit waren enkele leuke feitjes over Amsterdam tips voor bijzondere plekken in deze mooie stad. Op bezoek in Amsterdam? Probeer eens rustige, unieke plekken uit in plaats van de hotspots. Je zult zien dat je zo het meeste uit je Amsterdam bezoekje haalt.

 

 

Bronnen

https://onh.nl/verhaal/amsterdam-die-grote-stad-die-is-gebouwd-op-palen

 

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *