Een duik in het veelzijdige menu van een grill restaurant in Amsterdam

In hartje Amsterdam kun je altijd terecht voor verfijnde smaken, verrassende combinaties en verschillende culinaire hoogstandjes. Van Surf ‘n Turf tot aan huisgemaakte rundergehakt burgers en van lamb rack tot aan gegrilde jumbo garnalen: bij een grill restaurant in Amsterdam heb je vaak een vrij uitgebreide keuze. In dit artikel nemen we het menu kort met je door!

Van ribeye tot tenderloin: wat is wat bij een grill restaurant in Amsterdam?

De echte fijnproever weet het misschien, maar we snappen het best als termen als ribeye en tenderloin je niet zoveel zeggen. Wat is immers het verschil tussen een tenderloin en sirloin steak? En is een ribeye hetzelfde als een sparerib? We leggen het je uit, zodat jij straks bij een grill restaurant in Amsterdam precies weet wat je besteld.

Een tenderloin of toch een sirloin?

Laten we eerst de meest verwarrende steaks bespreken: de tenderloin en de sirloin. Je kunt hier ook nog de T-bone steak aan toevoegen. Alle drie de vleessoorten vallen onder de ‘steaks’, en hoewel de verschillen wellicht klein zijn, zijn ze er wel degelijk. Het verschil zit hem in de locatie op het rund waar het vlees vandaan komt. Daardoor zit er ook een verschil in de textuur van het vlees. De sirloin heeft veel smaak omdat er meer vet in zit dan bijvoorbeeld een tenderloin. De tenderloin bevat weinig vet en heeft een hele fijne textuur, waardoor het weer heel mals is vergeleken met de sirloin. Oftewel: houd je van mals vlees, kies dan voor de tenderloin, en schuw je vet niet, kies dan voor de sirloin. Wil je the best of both worlds? Kies dan voor de T-bone steak bij een grill restaurant in Amsterdam. Het T-vormige bot verdeelt deze steak in twee delen: de sirloin aan de ene kat, en de tenderloin aan de andere kant.

Het verschil tussen een ribeye en een sparerib

Een van de favorieten van vlees liefhebbers bij een grill restaurant in Amsterdam is de ribeye. Dit prachtige stuk vlees komt van tussen de ribben van een rund en is sappig, mals en smaakvol. Spareribs komen dan vaak weer van een varken, maar er bestaan ook runder spareribs. Hier is het vlees gehecht aan het bot, waardoor het vlees tijdens het garen extra smaak krijgt. Meestal wordt een sparerib langzaam klaargemaakt zodat het vlees makkelijk van het bot los komt. Het verschil is dan ook dat de ribeye vaak gegrild, gebakken of gebraden wordt, terwijl spareribs gegaard, gerookt of geroosterd worden.

Bij een grill restaurant in Amsterdam kun je ook prima vegetarisch eten

Ben je zelf vegetarisch, wil je een keer iets anders dan vlees, of wil je met je vrienden uit eten bij een grill restaurant in Amsterdam, maar zitten er vegetariërs tussen je gezelschap? Niet getreurd, want ook voor de vegetariërs onder ons zijn er gerechten die je kunt proberen.

Steeds vaker zie je bijvoorbeeld een plantaardige jackfruit burger op het menu staan. Deze uit Azië afkomstige vrucht leent zich uitermate goed als vleesvervanger dankzij de vlezige structuur. Daarnaast is de vrucht zelf neutraal van smaak, maar neemt ‘ie wel goed andere smaken op: perfect om te marineren, dus.

Een andere klassieker is natuurlijk falafel. Deze heerlijke gefrituurde balletjes, gemaakt van kikkererwten en soms tuinbonen, zijn vaak heerlijk gekruid en vullen ook nog eens goed. Een falafel burger is niet voor niets een populair alternatief voor de reguliere hamburger. Bestel ‘m bij een grill restaurant in Amsterdam en je krijgt een heerlijke plantaardige burger geserveerd met vegan kaas, tomaat en vegan mayo. Een portie zoete aardappel friet, een gepofte aardappel of een maiskolf erbij, en je hebt een overheerlijke vegetarische maaltijd waar zelfs vleesliefhebbers jaloers op zullen zijn!

 

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)