De Jordaan: wat kun je er doen

Amsterdam bestaat uit veel verschillende wijken, met ieder zijn eigen karakter en dingen om te doen. Zo is de Pijp bekend van de Albert Cuyp markt en is Amsterdam Zuid een chique buurt. Ga jij een dagje naar Amsterdam? Dan mag je de Jordaan écht niet overslaan. Deze wijk is bekend van de 9 straatjes, de vele grachten en typische bruine kroegen. Wat moet je zeker doen als je deze wijk bezoekt? We geven je een aantal tips.

Een stukje geschiedenis

De Jordaan is altijd al een geliefde wijk geweest, al is er in de tijd wel wat veranderd. In de 16e eeuw was de wijk een typische arbeiderswijk. Naast de vele arbeiders woonden er ook veel kunstenaars en muzikanten, zo heeft Rembrandt van Rijn ook in de Jordaan gewoond. Na de gloriedagen van de Gouden Eeuw raakte de Jordaan in verval, dat veranderde na afloop van de Tweede Wereldoorlog. De wijk werd geheel opnieuw weer opgebouwd en opgeknapt. De Jordaan werd weer een volksbuurt met gezellige cafés, hofjes en grachtenpanden. De wijk werd hip onder kunstenaars, eigenzinnige types en studenten En dat eigenzinnige karakter heeft de Jordaan weten te behouden.

Bezoek een typische Amsterdamse bruine kroeg

De Jordaan kenmerkt zich door gezellige en authentieke kroegen. Een van de meest bekendste Jordanese kroegen is Loewietje. Deze kroeg werd beroemd door de politieserie Baantjer, het was namelijk de stamkroeg in deze tv-serie. Een andere oer-Hollandse bruine kroeg is Café Nol. Wanneer je hier een drankje komt doen lijkt het net of je zo’n 50 jaar terug de tijd in gaat. Naast deze twee kroegen vind je nog tal van andere bruin cafés in de Jordaan. Bestel een drankje, snuif de sfeer op en luister naar het plat Amsterdams van bewoners uit de wijk.

Shop bij hippe winkels in de 9 Straatjes

Wil je iets anders dan de grote winkelketens uit het stadscentrum? Ga dan winkelen in de 9 Straatjes. De 9 Straatjes staan bekend om hun eigenzinnige, en originele winkels. Van kleine kledingwinkels, galerijen tot pop-ups shops: je vindt hier unieke producten. Ook kun je op maandag en zaterdag de Noordermarkt bezoeken. Deze grote markt begint aan de voet van de Noorderkerk en je vindt hier kramen met vlees, groenten, specerijen, planten, kledingen en curiosa.

Wandel naar het Johnny Jordaanplein

Naast shoppen en een drankje doen in een café is de Jordaan ook leuk om doorheen te wandelen. Je kunt langs de verschillende grachten dwalen en bijzondere grachtenpanden bewonderen. Loop zomaar links of rechts een hofje in en verwonder je over de rust die je te midden van alle drukte vindt. Een bekend plein waar je naar toe kunt wandelen is het Johnny Jordaanplein. Op dit plein staat het standbeeld van de volkszanger Johnny Jordaan. Dit beeld is in 1989 neergezet op het plein. Inmiddels heeft het standbeeld gezelschap gekregen van andere bekende Jordanese volksmuzikanten zoals Tante Leen, Jan Froger en Manke Nelis.
De Jordaan is op de dag van vandaag nog steeds een hippe en bruisende wijk. Wanneer je in het centrum van Amsterdam ben is het zeker de moeite waard om de gracht over te steken en de Jordaan te bezoeken!

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *