Wijken in Amsterdam: de bekendste op een rij

Amsterdammers zijn trots op hun stad, dit merk je direct wanneer u met ze praat. De trots van Amsterdammers is soms een beetje te hoogmoedig, maar zeker niet onterecht. Amsterdam staat bekend vanwege de vele gezellige volksbuurten. Maar wat zijn eigenlijk de meest bekende wijken en wat zijn leuke buurten in Amsterdam? Wij zetten de bekendste Amsterdamse wijken op een rij!

Amsterdam-Centrum: het hart van de hoofdstad

De meeste Nederlanders kennen alleen het centrum van Amsterdam. Dit is misschien wel het één van de mooiste wijken in Amsterdam, vooral in de zomer en weekeinde kan het hier heel druk worden. Dit is dus misschien een minder geschikt plek om op te zoeken wanneer u minder goed tegen drukte kan. Amsterdam-Centrum bestaat uit de bekendste buurten: Burgwallen Oude Zijde, Burgerwallen Nieuwe Zijde, Grachtgordel West- en Zuid, Nieuwmarkt, Haarlemmerbuurt, Jordaan, Westelijke Eilanden, Weesperbuurt en Plantage. Prettig aan het centrum van Amsterdam is het openbaar vervoer. U hoeft nooit lang te wachten op een tram, metro of bus, ontdek de mooiste Amsterdamse wijken.

De kans is vrij groot dat u hier in het centrum bekende Nederlanders tegen het lijf loopt. Wanneer u bekende Nederlanders wilt zien, ga een kwartier voor uitzending van RTL Boulevard op het bankje tegenover de Bulldog zitten op het Leidseplein. Rechts van u ziet u sterren zoals Peter R de Vries of Bridget Maasland voorbij komen.

De Jordaan: een unieke oude Amsterdamse volkswijk

Veel mensen denken bij wijken in Amsterdam meteen aan de Jordaan, dit is het bekendste en oudste gedeelte van Amsterdam. De oude Jordaan ligt in het centrum. Vroeger was dit nog een betaalbare buurt, tegenwoordig zijn de huizenprijzen hier onbetaalbaar. Een dure maar prachtige plek om te wonen is het oude centrum. De Jordaan is gelegen tussen de Prinsengracht, Brouwsersgracht, Lijnbaansgracht en Leidsegracht. Dit is het oude centrum van Amsterdam, hier werd in de 17e eeuw al volop handel bedreven, tot vandaag de dag. De Jordaan staat bekend vanwege de muziek, markten en unieke Amsterdamse architectuur. De mensen in de Jordaan zijn over het algemeen heel vriendelijk en bereidwillig om mensen te helpen.

Burgwallen-Nieuwe Zijde: vooral leuk voor de toeristen

Amsterdam staat bekend vanwege de raamprostitutie. Vaak wordt er direct gedacht aan de Wallen maar ook op de Nieuwezijde tegenover het station zijn meerdere ramen gevestigd. De Amsterdamse buurt ‘De Wallen’ bestaat al sinds de Middeleeuwen en geniet van wereldwijde allure. Dit bestaat uit verschillende steegjes met bars, coffeeshops, winkels, museums en raamprostitutie. Dit gebied bevindt zich rondom De Oude Kerk en staat bekend vanwege de roze verlichting, dit gedeelte wordt ook wel red light district genoemd. Dit is zeker één van de bekendste Amsterdamse wijken. Deze Amsterdamse buurten zijn vooral voor toeristen leuk.

Amsterdam-Zuid: relatief nieuw gedeelte

Amsterdam-Zuid is nog een relatief nieuwe wijk in Amsterdam, dit stadsdeel werd ingesteld in 2010. Dit bestaat uit de vroegere stadsdelen Zuideramstel en Oud-Zuid. Dit is gelegen tussen de Singelgracht, Westlandgracht, Kalfjeslaan en Amstelveen. Amsterdam-Zuid is een vrij chique wijk om te wonen. In Amsterdam-Zuid zijn veel mooie gebouwen, parken en monumenten. Deze wijk behoort tot de mooiste wijken in Amsterdam.

De Bijlmer: ‘beruchte’ wijk in Amsterdam

Bijlmeermeer wordt in de volksmond Bijlmer genoemd. Dit is een oude woonwijk waar de meest verschillende culturen samenwonen. Dit gebied staat niet bekend vanwege de luxe maar vanwege de goedkopere woningen. Bijlmermeer is gelegen in Zuidoost en heeft zo’n 53.000 inwoners. De Ajax Arena is ook gelegen in de Bijlmer. Dit is één van de meest beruchte Amsterdamse wijken.

Waterland: genieten in de zomer

In de zomer kan de temperatuur in Nederland tropisch worden. Waterland is gelegen tussen Amsterdam, Hoorn en grenst aan het Markermeer. Deze gemeente is een leuke plek om te bezoeken wanneer u voor langere tijd in Amsterdam bent. Waterland biedt de leukste mogelijkheden voor waterrecreatie in de zomer, bijvoorbeeld zwemmen, surfen of zeilen. U kunt ook de trein pakken vanaf Centraal naar Zandvoort aan Zee, hier bent u in zo’n 30 minuten.

Ontdek ook de leukste wijken en buurten in Amsterdam. Maak een grand tour door langs de hotspots van de Amsterdamse wijken en eindig met een lekker drankje op het terras. Dat kan nog weleens een verrassend leuk dagje uit zijn.

Bericht auteur: redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *