De oudste kerken van Amsterdam

Amsterdam is een oude stad die in de beschrijvingen al in 1275 genoemd wordt. Er bestaan dan ook een aantal oude gebouwen in Amsterdam die allen een eigen geschiedenis en een verhaal vertellen. De kerken behoren misschien wel tot de oudste gebouwen in Amsterdam. We bezoeken er zes waaronder natuurlijk ook de oudste kerk van Amsterdam.

1. De Oude kerk

Dit gebouw is met recht de oudste kerk van Amsterdam te noemen. Deze bijzondere Rooms-Katholieke kerk werd gebouwd in het jaar 1306. Sindsdien heeft het nooit de functie als kerk verloren. Wel wordt het tegenwoordig ook gebruikt als tentoonstellingsruimte. Het mooie gebouw vind je in het Centrum van Amsterdam aan het Oudekerksplein en is één van de drie oude bouwwerken van Amsterdam.

2. De Heilige Stede

De Heilige Stede is een prachtige Rooms-Katholieke kerk en kan worden gevonden aan het Rokin 78 in het Centrum van Amsterdam. Wat zo speciaal is aan deze kerk is dat hij in het jaar 1908 volledig gesloopt is. De originele bouw dateert uit het jaar 1347, het jaar waarin de kerk gewijd werd. Een prachtige oude kerk met een mooie ligging en een herkenbaar uiterlijk.

3. De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is een mooie oude kerk in het hartje van Amsterdam. Je kunt deze dan ook in het centrum vinden aan de Dam 12. De kerk werd gebouwd in de vijftiende eeuw en het gaat hier om een mooie Rooms-Katholieke kerk die groots staat op het plein. Nu wordt de kerk voornamelijk gebruikt als tentoonstellingsruimte.

4. De Waalse Kerk

Misschien zal deze kerk je niet meteen opvallen wanneer je erlangs loopt maar het is zeker de moeite waard om er eens een bezoekje aan te brengen. Deze kerk vind je aan de Oudezijde Achterburgwal 159, ookwel het Walenpleintje genoemd. De oorspronkelijke functie van deze kerk was een kapel: de kapel van het Sint-Paulusbroederklooster. Sinds het jaar 1578 is het de Waalse Kerk geworden.

5. De Engelse Hervormde Kerk

Wat je ook in Amsterdam kunt vinden is de Engelse hervormde Kerk aan de Begijnhof 48, in het centrum van de stad. Deze prachtige kerk staat mooi omringd door oude bomen en is gebouwd in het jaar 1419. Dat is ook wel goed te zien aan de muren en aan de vormgeving van de kerk. Oorspronkelijk was het gebouw de Mariakapel van de Begijnen, maar is het sinds het jaar 1607 een Engelse Hervormde kerk.

6. Agnietenkapel

Aan de Oudezijds Vooburgwal 231 vindt je een oud gebouw dat dateert uit het jaar 1470. Dit is de Agnietenkapel. Vroeger diende het als een kapel van het nonnenklooster van de Franciscaanse zusterorde van de Heilige Agnes. Dat was tot het jaar 1631. Sindsdien is het een universiteitsruimte en een aula.

Mocht je zelf een bezoekje brengen aan de stad Amsterdam, vergeet dan zeker niet om even een kijkje te nemen bij de historische gebouwen van Amsterdam. Probeer ook zelf de oudste kerk van Amsterdam te vinden!

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *