Van 20 tot en met 26 april 2020 is het de Nationale Museumweek. In deze week staan onze Nederlandse musea centraal. Helaas zijn musea momenteel dicht vanwege de corona-crisis. Toch kan dit jaar niet zomaar onopgemerkt voorbij gaan. Het is namelijk dit jaar 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot zijn eind kwam. De Nationale Museumweek zou dan ook in het teken staan van ‘vrijheid’. We kunnen niet naar het museum toe, maar het museum kan wel naar ons toe komen. Daarom is het deze week: Digitale Museumweek met als thema ‘in vrijheid’. Meer dan 400 musea slaan de handen in elkaar en brengen een ode aan de vrijheid door middel van digitale exposities. We nemen je graag mee naar een aantal hoogtepunten van de Digitale Museumweek in Amsterdam.
Virtueel Nederlands stoommachine museum
Het Nederlands stoommachinemuseum is dan misschien wel dicht, maar ze bieden leuke online initiatieven aan. Tijdens de Digitale Museumweek kun je het museum bezoeken vanuit je huiskamer door middel van een virtuele tour. Loop alvast rond in het museum en kijk wat voor prachtige stoommachines je kunt vinden. Daarnaast kun je de kinderen alvast voorbereiden op een bezoek en laten zien hoe het museum er van binnen uit ziet.
Het Anne Frank Huis online
Het Anne Frank Huis gesloten? Misschien fysiek, maar online gaat het verhaal van Anne gewoon door. Behalve het bekijken van Anne’s videodagboek op YouTube kun je zelfs een virtueel kijkje nemen in het Anne Frank Huis. Als er namelijk één museum verbonden is aan het thema ‘75 jaar vrijheid’ is het het Anne Frank Huis wel. Dit museum laat al jaren mensen kennismaken met Anne Frank en haar familie en vertelt hoe zwaar het was voor de Joden tijdens WO II. Een leerzaam uitje om deze week, of op 4 of 5 mei eens te ondernemen. In deze virtuele tour door het Anne Frank Huis zie je een plattegrond en kun je precies zien hoe het Anne Frank Huis eruit ziet. Daarnaast kun je op belangrijke plekken klikken waar je wordt voorzien van extra informatie.
Podcasts in het Rijks
Ook het Rijksmuseum is in deze tijd gesloten. Gelukkig kan het Rijksmuseum niet stilzetten en zorgen ze voor prachtige podcasts tijdens deze Digitale Museumweek. Tijdens de podcasts van ‘In het Rijks’ worden er bijzondere verhalen verteld over de kunstwerken. Conservatoren, experts en kunstenaars komen aan het woord en vertellen over de geschiedenis van de werken en de manier waarop ze zijn gemaakt. Je kunt de podcasts luisteren via de website maar ook via Spotify.
Online workshops voor kinderen en jongeren
Het Stedelijk Museum gaat ook online door. Op de speciale ‘Stay At Home’ pagina vind je live tours, workshops en mini-documentaires. Daarnaast nemen conservatoren volgers via Instagram TV mee door het museum en vertellen ze verhalen over bijzondere kunstwerken. Voor kinderen en jongeren is er een kunst doeboek. Hier staan verschillende kunsttechnieken in uitgelegd. Hierdoor kun jij zelf kunst gaan maken! Daarnaast kun je hier veel verhalen vinden van kunstenaars die met kinderen en jongeren in gesprek gaan over de kunst. Op YouTube zie je tot slot een aantal filmpjes met als titel ‘What the Art!’. Jongeren gaan in deze videoreeks in gesprek met kunstenaars. De kunstenaars vertellen hierin op eenvoudige wijze hoe zij dit kunstwerk hebben gemaakt. Aan het eind van de video krijgen de kinderen vervolgens een opdracht mee die ze thuis kunnen doen.
Eye filmschatten
Speciaal voor de Digitale Museumweek kun je bij het Eye filmmuseum nieuwe collecties online bekijken. Op een speciale pagina zie je pronkstukken als films van Mutoscope en de Biograph Company. Dit zijn 200 films van ongeveer 1 minuut. Een gedeelte uit deze collectie kun je online bewonderen met natuurlijk uitleg over hoe de films zijn gemaakt.
Maak kennis met de buren van Rembrandt
In het Rembrandthuis bevindt zich een grote collectie aan kunstwerken van Rembrandt van Rijn. Daarnaast wordt er veel bekend over het leven van de schilder. Tijdens de Digitale Museumweek daagt het Rembrandthuis de thuisblijvers uit om zich te gaan verdiepen in de buren van Rembrandt. Er is niet veel over de buren bekend, alleen hun naam. Het is dus aan jullie om te bedenken wie dit waren en een identiteit voor hen te bedenken. Op de website van het Rembrandthuis zal er informatie over deze tentoonstelling komen te staan en natuurlijk over hoe je mee kunt doen. Duik dus in het leven van de buren van Rembrandt en geef ze een identiteit!
Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd 🙂