Fietsen in Amsterdam en leuke fietsroutes

Vraag aan een Japanner, Amerikaan of Australiër, om Amsterdam in twee woorden te beschrijven. Misschien weten ze niet waar het ligt, ergens in Europa? Ze zullen echter twee dingen wél weten: legale drugs en de fiets. Met allebei kun je een leuke trip maken, maar wij vertellen je hier alleen over fietsen in Amsterdam.

Waarom zou je willen fietsen in Amsterdam?

Amsterdam is van oudsher een fietsstad, we herinneren ons allemaal nog het witte-fietsen-plan van de Provo’s. De fiets is in de binnenstad van Amsterdam het snelste vervoermiddel. Daarbij is het natuurlijk het beste transport voor het milieu, althans als je geen elektrische fiets hebt. Voor jezelf is fietsen is goed voor de conditie, het geeft spieropbouw en het is goed voor de lijn. Je bent lekker fit buiten bezig. Je beleeft met fietsen in Amsterdam de hoofdstad zoals de Amsterdammer het beleeft.

Toeristische fietsroutes in Amsterdam

Je kunt natuurlijk zelf Amsterdam op de fiets verkennen. Hiervoor kun je gratis fietsroutes in Amsterdam downloaden voor op je smartphone. Je kunt ook bij een fietsverhuurbedrijf een fietsnavigatie huren.

Maar makkelijker is het om te fietsen met een gids in Amsterdam. Hij vertelt je leuke wetenswaardigheden en je bezichtigt de bekendste bezienswaardigheden. Je komt dan bijvoorbeeld langs: de Dam, de Jordaan, het Anne Frankhuis, het Vondelpark, het Leidseplein, de Magere brug, de bloemenmarkt, het Begijnhof en uiteraard fiets je over de Grachtengordel.

Voor kinderen kun je met gidsen speciale (klein)kinderroutes fietsen. De afstanden zijn korter en je fietst langs gebouwen en dingen die voor kids leuk zijn zoals: de werf ’t Kromhout, het VOC-schip, de Pythonbrug en giraffen spotten bij Artis.

Vind je een thema-route leuker, dan is er de maritieme-route (27 km) om te fietsen door Amsterdam met een gids. Die gaat langs bezienswaardigheden bij het water waaronder: het Entrepotdok, Scheepvaartmuseum, Oosterdok, NDSM-werf met het Veronicaschip en de parels van ’t IJ.

Wat voor fiets huren in Amsterdam?

Je kunt het zo gek niet bedenken of Amsterdam heeft het. Van de oer-Hollandse opoefiets met terugtraprem tot een super-de-luxe elektrische fiets met trapondersteuning. Wil je je hond meenemen, dan huur je een fietsaanhanger. Met een bakfiets kunnen de kleinsten voorin mee.

Echt wat anders? Ga dan voor ludiek…

Ga met zijn twintigen fietsen… op één fiets. Althans op één fietskar waar ieder zijn eigen trappers heeft en je tegelijkertijd een biertje kunt drinken. De bierfiets! Vind je twintig wat druk? Neem de grappige familiefiets, dan fiets je met zijn vieren twee-aan-twee op één fiets. Natuurlijk zijn er ook tandems te huur. Of laat je fietsen! Bestel een fietstaxi of riksja en laat je comfortabel door Amsterdam toeren.

Amsterdam anders bekeken

Vraag nu die Japanners, Amerikanen en Australiërs eens naar een derde kenmerk van Amsterdam. Goede kans dat ze de grachten noemen. De meest ludieke fietstocht door Amsterdam is daarom met de waterfiets! Gezellig met zijn vieren, geen last van verkeer en je bekijkt de grachtenpanden op een heel andere manier. Doen! Want wat is er nu nog Amsterdamser dan dat?

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *