De duurzaamheid op de werkvloer onderhouden

Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het verbeteren van de werkomgeving. Een van de speerpunten die hiervoor steeds belangrijker wordt, is duurzaamheid. Alleen is deze duurzaamheid lang niet altijd aan te brengen op de manier zoals jij deze voor ogen hebt en wil je ook in de gaten kunnen houden of het allemaal goed verloopt. Hiervoor kan je gebruikmaken van de MVO prestatieladder. Maar wat is deze prestatieladder precies? En hoe kan je deze implementeren binnen het bedrijf? Onderstaande informatie zet alles voor jou op een rij.

Een korte uitleg over de MVO prestatieladder

MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het komt erop neer dat bedrijven de verantwoordelijkheid nemen voor de impact die ze hebben op het milieu en de maatschappij. De prestatieladder is dus een soort meetlat, die laat zien welke stappen je als bedrijf kan ondernemen om meer duurzaamheid te krijgen. Je kan hiermee dus ook aantonen hoe gezond jouw bedrijf eigenlijk is. Doordat de stappen duidelijk en meetbaar zijn, zijn eventuele veranderingen snel door te voeren en voorkom je dat je iets over het hoofd ziet. Wel zo belangrijk als je de impact zo klein mogelijk wilt houden en ook aan de buitenwereld wilt laten zien welke veranderingen je doorgevoerd hebt. 

Het belang van de prestatieladder

Maar wat is dan het belang van de MVO prestatieladder? Bedrijven spelen een enorme rol als het gaat om duurzaamheid en de manier waarop de planeet zich ontwikkelt. Bedrijven zijn daarom ook de aangewezen plekken om een verandering door te voeren. De prestatieladder is daarbij een aanmoediging om de veranderingen daadwerkelijk door te voeren en de duurzaamheid steeds meer te implementeren op de werkvloer. De groenere keuzes die je maakt, zorgen er bijvoorbeeld voor dat er minder afval wordt geproduceerd en dat er meer zorg is voor de mensen die betrokken zijn bij het bedrijf.

Zo werkt de prestatieladder

Voordat je daadwerkelijk gebruik kan maken van de MVO prestatieladder moet je weten hoe het precies werkt. Er zijn vijf niveaus beschikbaar. Ieder niveau representeert een bepaalde mate van duurzaamheid. Jouw bedrijf heeft als doel om zo hoog mogelijk op deze ladder te klimmen door verschillende acties te ondernemen. Denk als eerste aan het verminderen van het energieverbruik, daarna het recyclen van materialen en beter luisteren naar de behoeften van werknemers. Voor alles wat je doet, verdien je punten en klim je omhoog op de ladder. De uitdagingen worden hierbij uiteraard steeds moeilijker.

De voordelen van de prestatieladder

Maar waarom zou je al deze moeite doen binnen het bedrijf? De prestatieladder zorgt er als eerste voor dat je goed bent voor de planeet. Je kan de impact op het milieu verkleinen doordat er minder vervuiling plaatsvindt. Hierdoor is er ook een minder grote uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Jouw werknemers zijn ook een stuk vrolijker. Als ondernemer is het namelijk zaak om te luisteren naar werknemers en ook een positievere impact te hebben op de gemeenschap. En je trekt er ook nog eens meer klanten mee! 

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)