Amsterdam aardgasvrij: informatie & tips

Je kunt er niet aan ontkomen zijn dat we uiteindelijk met z’n allen van het gas af moeten. Aardgas zorgt voor veel CO-uitstoot en daardoor ook voor het opwarmen van de aarde. De stijgende gasprijzen zorgen er bovendien voor dat het extra aantrekkelijk wordt om over te stappen op gasloos verwarmen. Amsterdam gaat ook stap voor stap over op aardgasvrij verwarmen. Maar hoe kun je dat het beste doen? In dit artikel zetten we wat informatie voor je op een rij.

Alternatieven voor verwarmen op gas

Allereerst is het goed om te weten wat de alternatieven zijn voor verwarmen op gas. In sommige delen van Amsterdam is het mogelijk om te verwarmen met behulp van de zogeheten stadsverwarming. Dit wordt op steeds meer plekken in Amsterdam aangelegd. Maar je kunt ook een all-electric warmtepomp kopen om volledig van het gas af te gaan. Een warmtepomp haalt energie uit het grondwater of de aarde, de buitenlucht of ventilatielucht en zet dit om in energie voor het verwarmen van je woning. Daarbij verbruikt de compressor een kleine hoeveelheid energie. Gevolg is dat je geen gas meer hoeft te verbruiken voor het verwarmen van je woning. Heb je ook zonnepanelen? Dan is het mogelijk om van je woning een nul-op-de-meter woning te maken.

Hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026

Onlangs is door het kabinet naar buiten gebracht dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn om bij vervanging van een cv-ketel een hybride warmtepomp te laten installeren. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het verwarmen van je woning en alleen bij piekbelasting springt de cv-ketel nog bij. En de cv-ketel zorgt nog voor het verwarmen van water. Er zijn hybride warmtepompen verkrijgbaar die op termijn ook volledig elektrisch kunnen werken wanneer je cv-ketel niet meer goed werkt. 

Subsidies en leningen in Amsterdam

Als je investeert in een duurzame manier van verwarmen, kom je sowieso in aanmerking voor de zogeheten ISDE-subsidie. ISDE staat voor InvesteringsSubsidie Duurzame Energie. Er zijn in Amsterdam speciale subsidies beschikbaar voor bijvoorbeeld sociale huurwoningen en VvE’s. En denk ook aan de energielening: een goedkope lening voor duurzaam renoveren. Op de website Amsterdam.nl vind je een volledig overzicht van de beschikbare subsidies en leningen in de gemeente Amsterdam.

Genoeg mogelijkheden om in de toekomst ook aardgasvrij te verwarmen in Amsterdam. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook in je portemonnee.

 

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *