Laadpalen in Amsterdam

In Nederland is de gemeente Amsterdam koploper als het gaat om elektrisch rijden, hier vind je de meeste laadpalen van Nederland. Momenteel beschikt Amsterdam over ruim 8.000 laadpalen in de stad en dit wil de gemeente de komende jaren vertienvoudigen naar een totaal van maar liefst 80.000 laadpalen!

Het doel van de stad is dan ook om in 2030 volledig emissievrij te zijn, dit doel is opgesteld op basis van het Klimaatakkoord. Om dit doel te bereiken is het zaak om de elektrische rijders in Amsterdam de mogelijkheid te bieden zijn of haar elektrische auto eenvoudig én zorgeloos op te kunnen laden. Wilt u meer weten over het opladen van uw elektrische auto in Amsterdam? In dit artikel leest u er alles over.

Openbare laadpalen in Amsterdam

In de gemeente Amsterdam vind je bijna 4.000 openbare laadpalen op straat voor elektrische voertuigen. Hierbij kan men kiezen uit reguliere laadpalen, maar ook Flexpower laadpalen. Deze laadpalen houden rekening met de stand van de zon en dal- en piekuren, hierdoor zorgen ze voor een lagere belasting en efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet.

De gemeente Amsterdam toont op haar website een kaart met alle openbare oplaadpunten in Amsterdam. Hier vind u een actueel overzicht van alle laadpunten én kunt u tevens in real-time zien of het laadpunt beschikbaar is. De kaart vindt u hier.

Regels voor openbare laadpalen

Indien u gebruik gaat maken van één van de openbare laadpalen in Amsterdam, is het goed om te weten dat er géén tijdslimiet zit aan het opladen bij een openbare laadpaal. Wel zijn er een aantal andere regels waar u zich aan dient te houden, welke gecontroleerd worden door handhavers:

  • Uw auto moet aangesloten zijn op de laadpaal.
  • U dient in het bezit te zijn van een laadpas.
  • Wanneer u gebruik gemaakt van een laadpaal in een gebied voor betaald parkeren, dan dient u parkeergeld te betalen of u heeft de beschikking over een parkeervergunning.

Een laadpaal voor thuis in Amsterdam

Natuurlijk is het opladen van uw elektrische auto bij een openbare laadpaal een makkelijke methode. Maar zeker in Amsterdam kunnen de wachttijden voor openbare laadpalen zeer lang zijn, daarnaast heeft u ook geen zin om te moeten zoeken naar een vrije laadpaal.

Daarom is de fijnste manier om uw accu weer volledig op te laden door een laadpaal thuis te hebben. Wanneer u beschikt over eigen grond in Amsterdam waar u uw elektrische auto kunt parkeren, dan is het ook mogelijk om een laadpaal thuis te installeren. Mocht u nou geen eigen grond hebben, dan kunt u bij de gemeente van Amsterdam een laadpaal aanvragen.

Met een laadpaal thuis heeft u uiteraard geen last van lange wachttijden en/of het zoeken naar beschikbare openbare laadpalen. Zo kunt u dus elke dag genieten van uw volledig opgeladen elektrische auto. Ook bent u tot slot goedkoper uit, omdat thuis opladen goedkoper is per kWh, zeker tegen nachttarief, dan wanneer u openbaar zal laden.

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *