Redenen dat nachtrust ver te vinden is in Amsterdam

New York staat bekend om een stad die nooit slaapt, maar ons eigen Amsterdam opent steeds meer nieuwe winkels en andere diensten die het hele jaar door, dag en nacht geopend zijn. Je kan dan ook wel stellen dat Amsterdam tegenwoordig één van de meest unieke, diverse, ontwikkelde en bruisende steden van Europa is!

Amsterdam is een dichtbevolkte bruisende stad

Amsterdam bruist dan ook van de energie, loopt altijd over van de activiteiten en ontvangt het hele jaar door een flinke stroom van toeristen. Het is dan ook een prachtige grachtenstad, zelfs in het hart van de stad. Er zijn zelfs veel meer grachten in Amsterdam dan in Venetië zelf te vinden, en om deze reden staat Amsterdam ook wel bekend als het Venetië van het noorden. Amsterdam is een dichtstbevolkte stad met ongeveer 1,35 miljoen inwoners. Het is ook een stad met het meeste aantal fietsen dat je ooit bij elkaar hebt gezien. Er zijn volgens de stadsgeleerden 800.000 fietsen in Amsterdam, bijna evenveel fietsen als dat er mensen zijn! Afgezien van al hun inwoners met hun fietsen en grachten is Amsterdam waarschijnlijk meer bekend om zijn rosse buurt en zijn coffeeshops. Het ‘groene spul’ ruik je overal al snel en je ziet uiteraard veel mensen die stoned zijn.

Van redelijk vredig naar luid en levendig

De stad lijkt overdag redelijk vredig, zo tussen de rustige grachten, de wietlucht en de bloemetjesmarkten. Maar dit verandert zeker wanneer de zon ondergaat, en het wordt dan al vlug ongelooflijk luid en levendig; wat de reden is dat Amsterdam echt een stad is die nooit slaapt. Het nachtleven is dan ook big business, soms zelfs te lucratief om af en toe nog op een normale manier onder controle te houden. Alleen al in Amsterdam zijn er jaarlijks zo’n 350 openluchtfestivals! Amsterdam is al met al een grote stad met overal een behoorlijke mensenmassa, drukke straten, veel verkeer met files, enzovoort. Het is dan ook de vraag hoe je zonder meer af en toe nog normaal in deze stad kan slapen.

De meest voorkomende slaapverstoorders

Lawaai is zonder twijfels absoluut één van de meest voorkomende slaapverstoorders in de hoofdstad. De kans is namelijk groot dat je te dicht bij een snelweg of een drukke straat woont. En het luchtverkeer vanaf de nabijgelegen luchthaven Schiphol kan te allen tijde boven je hoofd blijven zoemen. Plus als je dichtbij de trein- of metrorails woont, dan kan het gerommel van de treinen en metro’s jou in de vroege en late uren eveneens wakker houden. Het drukke tempo van het leven in zo’n stad kan daarnaast ook slaapverlies veroorzaken. Lange reistijden en het lang vast staan in files kunnen hierbij evenzo een boosdoener zijn. In een druk bewoonde stad is de kans groot dat de buren soms wat te luidruchtig zijn… of de lallers, dronken daklozen en andere mogelijke schreeuwers op straat. De ramen kunnen in een stad ook al vlot te veel licht binnen laten. Dit kan voor sommige stadsbewoners het in slaap kunnen vallen tot een nachtelijke uitdaging maken. Al deze problemen wordt een omgevings slaapstoornis genoemd, waarbij de omgevingsfactoren zoals geluid of licht slapeloosheid klachten veroorzaken.

Wat hier allemaal tegen te kunnen doen

Welnu, blokkeer zoveel mogelijk de lichten van de stad. Gebruik dikke gordijnen of tinten om jouw kamer ‘s nachts gerieflijk donker te houden wanneer je in je comfortabele bed van beddenwinkel Amsterdam ligt. Overstem verder het stadslawaai. Gebruik een speciale sound machine om jouw kamer met rustgevende geluiden of ‘witte ruis’ te vullen. Of ga op zoek naar andere manieren om straatlawaai te elimineren. Beperk eveneens avondjes uit in de stad. Probeer elke dag weer op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden. En als je het moeilijk vindt om in je bed te stappen, nou dan heb je waarschijnlijk nog niet het ideale bed gevonden: een Kuperus bed kopen volstaat! Want iedereen, een Amsterdammer of niet, heeft iedere nacht minstens zeven tot acht uur slaap nodig. Dit aantal uren is absoluut essentieel. De kwaliteit van jouw slaap is hierbij ook erg belangrijk.

Dus of je nou altijd te laat opblijft omdat je steeds naar jouw favoriete tv-series kijkt of omdat je het moeilijk vindt om door alle mogelijke storende stadselementen in slaap te vallen, denk dan even goed over het volgende na: je spendeert ongeveer een derde van je leven in je bed. Doe dit zodoende zo goed en aangenaam mogelijk, met het liefst zo veel mogelijk (nacht-)rust.

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *