Ontwikkeling van de WOZ waarde in Amsterdam

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is de WOZ waarde van alle 8 miljoen huizen in Nederland voor het vijfde jaar op rij wederom flink gestegen. De gemiddelde WOZ waarde van een woning wordt dit jaar namelijk op 270.000 euro getaxeerd, wat bijna 9 procent meer is dan vorig jaar. Iedere gemeente stelt jaarlijks zelf de WOZ waarde van jouw woning, woonboot of een bedrijfspand vast, waarbij het CBS tevens meldde dat deze WOZ waarde, wat de basis is voor allerlei lokale belastingen, nog nooit hoger is geweest dan dit jaar!

Flinke WOZ waardestijgingen in de vier grote steden

Uit onderzoek is gebleken dat van de vier allergrootste steden in ons land de WOZ waarde in Rotterdam met maar liefst 16 procent het hardst toegenomen is. Den Haag en Utrecht volgen deze waardestijging respectievelijk met 12 en 11 procent.

Amsterdam had met 10,6 procent wellicht de kleinste stijging van de vier grote steden, maar de huizen waren in de hoofdstad de afgelopen jaren al een behoorlijk stuk duurder geworden. De marktwaarde van een gemiddelde Amsterdamse woning bedraagt in 2020 maar liefst 418.000 euro. Dat is bijna twee keer zo veel als in een plaats als Rotterdam (wat volgens de statistieken 222.000 euro bedraagt).

De allerduurste gemeente van Nederland is overigens Bloemendaal in Noord-Holland. Daar kost een gemiddelde woning namelijk gemiddeld 750.000 euro!

Zijn deze WOZ waarden reëel?

Maar zijn al deze WOZ waarden wel reëel en objectief. In het nieuws van november van dit jaar werd er gemeld dat huurders van een pand aan de Rijswijkstraat in Amsterdam Nieuw-West jarenlang te veel huur betaalden, en daar nu 1,3 miljoen euro van terugkrijgen.

In 2014 hadden 76 huurders hun handen ineengeslagen om bij de huurcommissie de hoogte van de huur van dit pand aan de Rijswijkstraat te toetsen. Aan de hand van een gestandaardiseerde puntentelling werd namelijk geconcludeerd dat de huur ervan veel te hoog was.

Volgens de kantonrechter kon er echter zonder een correcte WOZ waarde Amsterdam geen bezwaar vastgesteld en uitspraak gedaan worden, aangezien deze WOZ waarde sinds zes jaar een belangrijk onderdeel van de puntentelling is die wordt toegepast om een actuele huurprijs te toetsen.

De WOZ waarde werd eerder dit jaar vastgesteld en werd door de kantonrechter zelfs nog lager vastgesteld dan die van de huurcommissie. De 76 huurders die het niet met hun hoge huur eens waren hoorden via deze gerechtelijke procedure dat ze elke maand 240 euro te veel hadden betaald! Dat is al bijna 3.000 euro op jaarbasis!

Zo zie je maar hoe belangrijk de koppeling van de WOZ waarde aan bepaalde andere financiële zaken is. 

Hoe de WOZ waarde zelf te toetsen

Maar wat doe je nou als je zelf de WOZ waarde wilt toetsen en eventueel een bezwaar WOZ waarde wil indienen? De gemeente vergelijkt in dit geval veelal de verkoopprijzen om de actuele WOZ waarde te berekenen, dus dat is iets wat jij ook zelf zou kunnen doen.

Voor alle officiële informatie over de verkoopprijzen bij jou in de buurt kan je bij het lokale Kadaster aankloppen. Die bieden bijvoorbeeld tegen een heel redelijke vergoeding een overzicht van de koopsommen aan van alle huizen die in de afgelopen vijf jaar binnen jouw postcodegebied zijn verkocht.

Er bestaat daarnaast ook een online WOZ waardeloket van de Rijksoverheid. Hier kan jij behoorlijk snel en geheel gratis (!) bekijken of die WOZ waarde van jouw huis wel een beetje klopt. Dit kan overigens alleen als jouw gemeente de toestemming voor inzage heeft gegeven.

Hoe en waar bezwaar te maken

Als jij na deze simpele checks echt van plan bent om bezwaar tegen de WOZ waardewaardering van jouw woning of bedrijfspand te maken, dan kan je ervoor kiezen om het huis of pand door een beëdigd taxateur of gerenommeerde makelaar te laten taxeren. Met deze gegevens kan je vervolgens bij jouw gemeente bezwaar maken.

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *