Amsterdam groeit in het kwadraat

Amsterdam is een stad die veel mensen en bedrijven aantrekt. Je kunt er wonen en werken, je kunt er studeren bij vele opleidingscentra en ook voor een bezoek zijn de keuzes enorm groot. Amsterdam is dan ook een stad die enorm aan het groeien is. Maar deze populariteit heeft wel een keerzijde. Een van de nadelen is dat de woningen onbetaalbaar worden. 

Plannen voor 70.000 nieuwe woningen 

De gemeente Amsterdam wil zorgdragen voor een gemengde en ongedeelde stad. Ze heeft de stad opgedeeld in 22 gebieden en voor elk gebied moet een gevarieerde woningaanbod gelden. Dit betekent dat zowel goedkope, midden als dure woningen beschikbaar zijn, in het koop- en huursegment. .

Dit staat als beleid beschreven in Structuurvisie Amsterdam 2040. Er komen o.a. 70.000 nieuwe woningen in de stad met een goed bereikbaar openbaar vervoer en aandacht voor een aantrekkelijke openbare ruimte. In de Koers 2025 is aan deze woning ambitie nog een versnelling toegevoegd zodat 50.000 woningen in 2025 al beschikbaar moeten zijn. 

Verdichten van de beschikbare ruimte

Bijzonder in de Koers 2025 is dat het aantal woningen niet alleen door nieuwbouwontwikkelingen ingevuld gaat worden. Een belangrijk deel van de groei komt door de beschikbare ruimte inventief te verdichten en om te vormen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van bedrijventerreinen en kantorenlocaties. Verdichten doe je binnen het gebied dat beschikbaar is. 

4 Locaties voor nieuwe woningen

Het verdichten en omvormen gebeurt op 4 locaties in Amsterdam: de Westelijke Tuinsteden, Zuidoost, Noord en Buitenveldert.

  • De Westelijke Tuinsteden zijn 6 wijken die in Nieuw-West en Amsterdam-West liggen. Dit zijn Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart, Overtoomse Veld, Osdorp en Bos en Lommer. Deze steden hebben een open bebouwing met veel groen ertussen. De plannen voor stedelijke vernieuwing in deze gebieden loopt nu qua tempo achter. Het slopen en bouwen van meer huizen krijgt nu echter meer aandacht.
  • De wijk Zuidoost is mega en multi. Hier staat het stadion van Ajax en de Ziggo Dome. Het stadsdeel is een ware smeltkroes van culturen. Door de herinrichting van het gebied worden hier nu nieuwe woningen gebouwd.
  • Het stadsdeel Amsterdam-Noord is de plek waar je vroeger liever niet kwam. Het NDSM-terrein was van de grootste scheepswerf uit vroegere tijden. Met het rauwe en industriële karakter is het nu de coolste plek voor nieuwe creatievelingen en ondernemers. Als je hier rond stapt dan zit je meteen in het hippe en innovatieve centrum van de stad.
  • Het stadsdeel Buitenveldert (Zuid) is een wijk met nog veel oudere inwoners. Dit gebied zal door de komst van gezinnen met jongere kinderen, allochtonen en studenten flink veranderen. Hier vind je nog een joodse gemeenschap, veel Japanse bewoners en ook expats.

Door deze locaties aan te pakken, zorgt Amsterdam dat de stad zich verder ontwikkelt tot een economisch sterke en duurzame metropool. Dit gebeurt door niet alleen ruimtelijk te kijken maar juist met het oog voor de sociale verbanden die belangrijk zijn voor de toekomst.

 

Auteur: Madeleine M.M. Aarts

 

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *