De Dappermarkt: de leukste markt van Amsterdam

Als je in Amsterdam bent, bezoek dan eens de Dappermarkt.  Als je de markt wilt bezoeken, dan kun je terecht aan de Mauritskade tot en met de Wijttenbachstraat. Er zal geen Amsterdammer zijn die deze markt niet kent. Daarnaast zijn ook veel toeristen bekend met deze markt. Wat maakt deze markt nu zo speciaal en waarom zijn er zoveel mensen die graag op deze markt rondlopen? Om deze vraag te beantwoorden, is het goed om te kijken naar de geschiedenis van de markt. Deze geschiedenis maakt de markt zo interessant en misschien nog wel populairder voor je.

De buurtmarkt

De Dappermarkt is niet altijd een wereldmarkt geweest zoals we hem nu kennen. Het was eerst een buurtmarkt die er elke dinsdag tot en met zaterdag stond. Op maandagen dwaalde er zo een groenteman met twee of drie collega’s rond, eigenlijk dus op een leeg plein en ze probeerden er hun goederen te verkopen.

Groei naar wijkmarkt

Niet veel later, was de markt geen buurtmarkt meer, maar veranderde het al snel in een wijkmarkt die er van dinsdag tot en met zaterdag stond. Het was toen niet meer makkelijk om als houder van een kraam een plekje te bemachtigen. In de begin jaren 80 is uiteindelijk ook de maandag uitgegroeid tot een volwaardige marktdag. Dit gebied is nu volledig bezet en zelfs vandaag de dag kan het nog lastig zijn om een goed plekje te bemachtigen.

De wereldmarkt

Als je mensen nu vraagt wat hun favoriete markt is in Amsterdam, dan zullen er velen zijn die de Dappermarkt zullen noemen. Dit komt omdat het nu is uitgegroeid tot een echte wereldmarkt. Dit wil zeggen dat je er terecht kunt voor een zeer breed assortiment aan producten. Uit elk land kun je er wel producten vinden. De markt valt volledig onder de verantwoordelijkheid van de gemeente van de stad. Er wordt voor vier zondagen per jaar een zondagsmarkt georganiseerd maar deze vallen echter wel buiten de organisatie.

De toekomst van de markt

Hoe het verder gaat met de ontwikkeling van de markt, is nog maar de vraag. Een ding is zeker: de markt is zo populair, dat de stad deze markt echt niet zou willen missen. Jaarlijks trekken er grote getalen mensen naar de markt en worden er aardig wat spullen verkocht. Dit draagt natuurlijk ook een steentje bij aan de economie. Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is dat deze markt ook altijd gezellig is. Het is steeds weer een ontmoetingsplek voor velen. De markt is ruim 110 jaar oud en dit bekent dat er met de jaren heel wat is gebeurd op de markt, maar ook met de ontwikkeling van de markt. Naar verwachting zal de markt zich alleen maar nog meer gaan ontwikkelen om de titel van wereldmarkt te behouden.

Als je in Amsterdam bent, vergeet dan zeker niet om een bezoekje te brengen aan de Dappermarkt! Niets is zo leuk als het bezoeken van de markt, een activiteit die je gratis kan doen in Amsterdam.

Bericht auteur: Robert Plasman

Leuk dat jullie op Amsterdamexpo.nl zijn! Mijn naam is Robert, en ik woon al bijna 20 jaar in Amsterdam en houd ontzettend veel van deze prachtige stad. Ik probeer wekelijks iets leuks te vertellen over Amsterdam, maar dat lukt mij niet altijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *